Tickets
Shop
Nieuws 17 nov 2017

KPN Marathon Cup 5: beloften mogen ruiken aan de topdivisie

Bij de vijfde KPN Marathon Cup krijgen de beloften de kans om zich te meten met de landelijke top. De wedstrijd zal komend weekend in Haarlem ook wel de doorstroomwedstrijd worden genoemd. Deze is in het leven geroepen om enkele beloften (en tegelijkertijd ook enkele regiorijders) kennis te laten maken met een hogere competitie.

Foto : Neeke Smit

Willem Hut, disciplinemanager van de marathon bij de KNSB, is tevreden met deze noviteit. "We zijn er vorig jaar mee begonnen en we hebben er veel positieve reacties op ontvangen. Wij willen dat de doorstroming van de beloftendivisie naar de topdivisie verbeterd wordt. Wat je daar onder andere voor nodig hebt, is een kennismaking tussen die twee divisies. Dat hebben we op deze manier gedaan."

Elk jaar stromen er een aantal rijders van de beloften door naar de topdivisie. Afgelopen seizoen waren dat er zeven. "Dat hopen we te continueren. Bovendien mag het peloton nog wel wat groter en daarin is verjonging van belang."

Deze doorstroomwedstrijd wordt drie keer per seizoen gehouden. De laatste doorstroomwedstrijd is 'bewust' na de Weissensee gepland, zodat de beloften zich in de kijker kunnen schaatsen van een grote ploeg. In die drie wedstrijden mogen de beste twintig beloften uit de ranking meedoen met de topdivisie bij de heren. "Ze staan voor de keus: of een vrij weekend of meedoen met de topdivisie. Bijna iedereen kiest ervoor om met de topdivisie mee te doen", aldus Hut.

De vrijgekomen plekken bij de beloften zullen opgevuld worden door 21 rijders uit de regiocompetities. Daarvan zullen er een aantal uit de Noord-Oost marathoncompetitie komen, uit de Regiocompetitie Zuid en uit het 6-banentoernooi. Ook hiervoor hoopt Hut de doorstroming van de regio naar de beloften te bewerkstelligen.

De doorstroomwedstrijden zullen bij de beloften niet meetellen voor het klassement en de plaatsingsranking. De beloften rijden enkel voor de daguitslag en kunnen eventueel punten pakken voor het klassement bij de topdivisie.

Welke rijders er meedoen met de beloften en met de topdivisie, vind je hier (onder downloads).


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan