Tickets
Shop
Nieuws 11 nov 2017

Kees Heemskerk: 'Ik dacht: ga ik nou echt winnen?!'

Kees Heemskerk heeft zaterdagavond de beloftenwedstrijd van KPN Marathon Cup 4 op zijn naam geschreven. De 23-jarige schaatser uit Warmond beschouwde de marathoncompetitie vorige winter vooral nog als toevoeging op zijn langebaancarrière, maar kan er na zijn eerste overwinning eigenlijk niet meer omheen: "Ik denk dat het inmiddels meer dan alleen een training is geworden, ik doe goed mee", lacht hij.

Foto : Neeke Smit

tTijdens de seizoensopening op de Jaap Edenbaan had Heemskerk ook al uitzicht op het podium, maar belandde er op plaats vier nét naast. "In Amsterdam verklooide ik het in de laatste ronden helaas. We waren met een kopgroep van vijf een rondje weg, maar op het moment dat we gingen sprinten kon ik niet meer, ik was kapot. Deze overwinning is dus wel een mooie goedmaker."

En dat terwijl precies diezelfde verzuring hem in Utrecht weer boven het hoofd hing. "Ik was al een aantal keer meegegaan in de ontsnapping en met twaalf ronden voor het einde deed ik een allerlaatste poging. Toen dat klaar was dacht ik; die sprint ga ik sowieso niet meer redden. Gelukkig kwamen er toen wat langzame ronden waarin ik even overeind kon komen en wat kon strekken."

Na een paar mooie ontsnappingspogingen van onder meer Team BraGeld.nl kwam het peloton weer bij elkaar. Met nog twee ronden op het bord ging de kop van het peloton in de aanval, en Heemskerk kon tot zijn eigen verbazing mee. "Vorige week moest ik in de slotfase veel te ver van achteren komen. Daarom ben ik met twee ronden te gaan vertrokken."

Foto : Neeke Smit


Samen met onder meer Jordy van Workum (2e) en Leander van der Geest (3e) ging Heemskerk de eindstrijd aan. "Ik ging lekker achter de nummer twee (Van Workum, red.) zitten en daar ben ik fijn achter blijven rijden. In de laatste bocht kon ik toen ineens binnendoor", luidt het verrast. Toch had Heemskerk met de voorgaande aanvallen in de benen niet verwacht dat zijn eindsprint hem naar de overwinning zou brengen. "Ik wist zeker dat er nog iemand langs ging komen, maar niemand kwam me voorbij. Ik dacht: ga ik nou echt winnen?!"

Ploegloos
Heemskerk traint op dit moment met de marathonmannen van Team Groenehartsport.nl, maar omdat zijn langebaancarrière nu nog even voorrang krijgt verschijnt hij individueel aan de start op de marathon. "Ik heb bewust gekozen om alleen te rijden. Ik zal door de langebaanwedstrijden niet alle marathonwedstrijden mee kunnen doen en ik wil mijn team dan niet laten stikken. Ik vind het ook wel lekker hoor, ik kan nu mijn eigen gang gaan en hoef met niemand rekening te houden, of voor iemand anders te rijden."

En nu? "Het OKT (olympisch kwalificatietoernooi) rijden, maar ik doe daar niet mee om me te plaatsen hoor. Ik wil me wel plaatsen voor het NK allround." Of de marathon het volgend jaar misschien gaat winnen van de langebaan? "Dat gaan we aankijken. Voor nu lukt het ook allebei nog wel." En nu snel de schaatsen uit, "want ik moet morgen weer het ijs op, al is dat maar voor een trainingswedstrijdje."

Val Ivar Immerzeel
Met nog 57 ronden op de klok werd de beloftenwedstrijd ook nog even stilgelegd na een vervelende valpartij van Ivar Immerzeel. De schaatser van Team Skits werd met een brancard van het ijs gehaald. Welk letsel hij aan zijn val heeft overgehouden is vooralsnog onbekend. Later meer.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan