Tickets
Shop
Nieuws 18 nov 2017

Iris van der Stelt kan het ook 'tactisch'

Iris van der Stelt heeft op de Kennemer Kunstijsbaan in Haarlem tijdens de vijfde KPN Marathon Cup haar leiderspositie in de Topdivisie dames verstevigd. Met haar vader Peter als ploeglelder langs de kant was de rijdster van mkbasics.nl de sterkste in de sprint van een kopgroep van dertien. Corina Strikwerda werd tweede, Elma de Vries derde.

Foto : Glenn Wassenbergh

Na wat speldenprikken reden halverwege dertien dames weg. Alle grote ploegen waren in die kopgroep vertegenwoordigd. Nadat het peloton tien ronden voor het einde had afgesprint, begon het kijken bij het dertiental. Het was uiteindelijk Jessica Merkens die met nog vier rondjes te gaan gas gaf. Ze kreeg niet meer dan tien meter, waarna de groep zich ging opmaken voor de eindsprint. Elma de Vries kwam als eerste de laatste bocht uit, maar werd buitenom achterhaald door Iris van der Stelt en binnendoor door Corina Strikwerda.

Iris van der Stelt wist dat ze in de kopgroep een eenling was. Betekende dat de klassementsleidster haar strategie wat moest aanpassen. "Ik zag twee meiden van Mastermind en twee van Palet, en dan weet je dat die wat gaan proberen. Ik hield me daarom rustig, heb vooral geprofiteerd van het werk van Anne Tauber en liet alles op de sprint aankomen. Tactisch was dat slimmer, al vind ik dat wel lastig. Dat is voor mij echt een verbeterpuntje. Normaal wil ik alleen maar gaan en het liefst solo aankomen. Maar nu was een sprint echt veiliger. Gelukkig pakte dat goed uit."

Opsteker
De winst in Haarlem betekende de eerste zege van dit seizoen voor de rijdster uit – tegenwoordig – Sassenheim. "Ik had me tot doel gesteld er in ieder geval eentje te winnen. Dat dit al vroeg in het seizoen lukt, is alleen maar lekker. Dat geeft rust." Bovendien was voor haar ploeg het rijden van Manon Kamminga een opsteker. "Die komt van ver, is overtraind geweest en heeft twee moeilijke jaren gehad, maar laat hier zien dat ze karakter heeft. Ze rijdt de wedstrijd gewoon uit, en dat is mooi."

Foto : Neeke Smit

Eén van die tweetallen in de dertien vrouwen tellende kopgroep was het Palet-duo Elma de Vries en Jade van der Molen. Ondanks de derde plek voor De Vries zat daar daarom toch wat onvrede. "Er had weer meer ingezeten", erkende De Vries. "Dat is een beetje het verhaal tot nu toe. Het gaat wel elke week beter, maar je moet toch een paar keer een finale rijden om te weten wat je daarin precies moet doen."

Ze refereerde naar de relatieve onervarenheid van in dit geval Jade van der Molen daarin. "Zij rijdt zo makkelijk en zo hard. Ze kan veel meer in de finale dat ze zelf denkt. Dat probeer ik haar ook bij te brengen. Maar de meiden vertrouwen in zo'n finale nog iets te veel op mij. Ze moeten leren dat zelf te doen."

Glimlachend
Thuisrijdster Maud Wijtkamp kwam wel glimlachend het ijs af. De Haarlemse had vooraf al geroepen dat het mooi zou zijn als ze in een ontsnapping mee zou zitten. En dat gebeurde. "Ik ben ontzettend blij dat ik voor eigen publiek erbij zat. Baal wel een beetje dat ik uiteindelijk slechts elfde werd. Maar mijn benen waren 'stuk', jammer genoeg. Maar deze ervaring neem je mee richting de volgende wedstrijden en word je alleen maar beter van."

Ook Jessica Merkens keek positief terug op de Cup-wedstrijd in Haarlem: "Als je niet wilt verliezen, moet je op een gegeven moment wat proberen. Dat was een beetje het plan toen ik vier rondjes voor het einde aanging. Ook natuurlijk om Emma (Engbers, red.) in stelling te brengen. Dat breekt je dan op en dan wordt je dertiende. Maar ik ben zelf blij dat ik in de kopgroep zat. Het is toch een bevestiging dat je weer wat beter bent. Mijn piek moet in januari-februari liggen, dus ik ben op de goede weg."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan