Antoinette de Jong sleepte zondagmiddag op de 3000 meter haar allereerste individuele wereldbekeroverwinning én de eerste overwinning voor Nederland dit weekend binnen. Ze liet met een scherpe tijd van 4.03,53 Natalia Voronina en Ivanie Blondin achter zich. De regerend olympisch en vice olympisch kampioene van Sotsji, Ireen Wüst en Martina Sablikova, eindigden voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 allebei niet op het podium.

"Ik denk dat er nog nooit iemand zo blij is geweest met een World Cup-overwinning", sprak de 22-jarige rijdster van Justlease.nl na afloop. "Het NK was al een verrassing, dat ik het nu ook bij de wereldbeker waar kan maken is heel mooi." Dat ze daarmee ook Sablikova achter zich wist te houden was extra gaaf, zegt De Jong. "Zij laat altijd zien dat zij bij de beste van de wereld hoort. Onwijs mooi om nu te kunnen laten zien wat ik kan." Ook haar ploeggenote Wüst delfde het onderspit. "We zitten altijd nog gezellig aan tafel hoor, daar is niks mis mee. Maar tips geven we elkaar niet. Je rijdt je eigen rit, zij is met haar eigen ding bezig en ik ook."

Op de tribune aanschouwde een grote delegatie van familie De Jong haar overwinning, waaronder ook haar zusje en schaatstalent Michelle. "Ze is onwijs trots op mij", vertelt De Jong lachend. "Twee weken geleden reed ze haar eerste NK. Voor haar begint het nu ook. Ik denk dat zij veel van mij kan leren, ze moet overal positief naar kijken en lekker haarzelf blijven."

Deze overwinning geeft vertrouwen voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), vindt De Jong. "Nu moet ik mijn koppie erbij houden. Natuurlijk is olympisch goud een meisjesdroom. Als je het een keertje moeilijk hebt dan denk je, oké ik doe het voor de Spelen. Maar ik bekijk het stap voor stap. Als je een paar stappen overslaat dan kukel je zo weer terug. Of dat zelfbescherming is? Ja. Straks mis je de boot."

Door Jessica Merkens - Laatste update op 12 nov 2017 om 20:24