In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Nieuws van het weekend
Een verrassing voor Gerard van Velde tijdens de World Cup in Heerenveen. De coach van Team Plantina kreeg zaterdagmiddag de hoogst mogelijke trainersdiploma ST5 in ontvangst van Arie Koops. "Nu hoor ik er echt bij", zei Van Velde. "Als coach moet je dit soort papieren hebben om op het hoogste niveau te mogen opereren."

Buitenlanders in het nieuws
En over 'het nieuws' van het weekend gesproken: niet Nederland, maar Japan was afgelopen weekend een klasse apart bij de World Cup in Heerenveen. Maar liefst zes gouden medailles, een zilveren en een bronzen medaille was het eindresultaat van de Japanners. Nederland kwam met twee goud, vier zilver en vijf brons op een derde plek in de medaillespiegel, Rusland werd tweede.

De Japanners worden getraind door de Nederlandse coaches Johan de Wit en assistent Robin Derks. Zij zijn er met z'n tweeën verantwoordelijk voor dat hun pupillen zo hard schaatsen. De enige die niet onder leiding van De Wit en Derks schaatst, is Nao Kodaira. De winnares van beide 500 meters en de 1000 meter heeft haar eigen coach.

Kodaira onthulde dit weekend dat ze afgelopen zomer met de Japanse mannen heeft meegetraind. "Daardoor ben ik sneller geworden en nóg beter dan vorig seizoen." Dat belooft dan nog wat voor de rest van het seizoen, aangezien ze vorig seizoen al alle 500 meters won internationaal.

Top
Nog geen twee uur na de finale van de mass start reed Janneke Ensing alweer de marathon in Utrecht. Dat de wedstrijd iets uitliep, kwam haar maar al te goed uit. Ensing zat even later zelfs in de goede kopgroep en kon gaan sprinten om de overwinning. Ze had blijkbaar nog genoeg over, want Ensing won de marathon. "Ik wist wel dat het erin zat, maar het moest wel een keertje gebeuren. Mooi dat het lukte. Zondag ga ik vijf dagen met mijn moeder naar Gran Canaria. Vijf dagen vooral mentaal resetten. Dat is nu wel even nodig." Bij de mannen won Gary Hekman zijn eerste marathon van het seizoen.

Flop
Afgelopen weekend moesten de shorttrackers aan de bak bij de derde World Cup in Shanghai. Met name de relayteams hebben een goed resultaat nodig om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Helaas ging het voor zowel de mannen als de vrouwen niet heel goed. Rianne de Vries, die haar comeback maakte na haar enkelbreuk, werd in de halve finale bestraft met een penalty, waardoor er geen punten meer verdiend konden worden.

De mannen overleefden de voorronden zelfs niet. Het Nederlandse kwartet kwam niet verder dan een derde plek en miste daardoor de halve finale. Het betekent dat beide teams flink aan de bak zullen moeten bij de laatste World Cup. 

Tijd
1.07,97 - Pavel Kulizhnikov reed in Thialf niet alleen het baanrecord op de 1000 meter; zijn tijd was tevens goed voor het wereldrecord op een laaglandbaan. Die stond op 1.08,10 die hij zelf vorig jaar in Stavanger had gereden. Ondanks zijn liesproblemen is Kulizhnikov weer terug aan de top, al ziet hij dat zelf niet. "Of ik ben opgelucht? Nee. En ook totaal niet verbaasd."

Vorig seizoen kampte de Rus met lies- en mentale problemen na de beschuldigingen aan zijn adres vanwege het gebruik van meldonium. Hij sloeg het laatste deel van het seizoen over en maakte afgelopen weekend pas weer zijn rentree op internationaal decor. Op de 500 meter stelde hij twee keer teleur, maar dat kwam volgens hem door die liesproblemen waardoor hij een aantal weken niet heeft kunnen trainen. Bij de start van de 500 meter heeft hij nog moeite met het explosieve, bij de 1000 meter is dat probleem minder.

Quote
"Ik heb veel getwijfeld en heb zelfs even gedacht dat mijn schaatscarrière voorbij was." Ook Brittany Bowe maakte haar rentree in het internationale circuit na er lang te hebben uit gelegen. De Amerikaanse schaatsster liep ruim een jaar geleden een zware hersenschudding op tijdens een potje ijshockey. Ze kwam in aanraking met een ploeggenoot en stootte daarbij hard haar hoofd. Enkele maanden later maakte ze noodgedwongen vroegtijdig een einde aan het seizoen om zich volledig te focussen op haar herstel.

Na haar hersenschudding kreeg ze van de artsen te horen dat ze het Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom (POTS) had. "Daardoor had mijn lichaam moeite om mijn bloeddruk onder controle te houden en dat zorgde af en toe voor grote problemen. Op sommige momenten kon ik niet eens tien minuten buiten wandelen, omdat mijn hartslag opeens 140 was en ik het gevoel kreeg dat ik flauw ging vallen."

Maar Bowe is na maandenlang revalideren terug op het ijs. Ze is het schaatsen nog altijd niet verleerd, want ze won de 1000 meter in de B-groep en werd vijfde op de 500 meter in de A-groep.

Beeld
Toch wel het beeld van het weekend: het duwende Nederlandse treintje bij de ploegenachtervolging. Meteen vanaf de start verliep het al stroef voor Oranje. Jorrit Bergsma kon het snelle tempo van Koen Verweij en met name Jan Blokhuijsen in het begin niet bijbenen. Blokhuijsen reed door en zag pas later dat zijn teamgenoten ver achter hem lagen. Toen ze weer samen waren, probeerden de mannen er nog wat van te maken (door middel van duwen), maar dat mocht niet baten. Nederland werd zeer teleurstellend tiende.

"Ik had de benen gewoon niet", was het oordeel van Bergsma. "De jongens hebben het hartstikke goed gedaan. Normaal gaat de team pursuit altijd goed, dus ik maak me niet meteen zorgen. Het is nog vroeg in het seizoen en ik heb nog te weinig op snelheid getraind." Bondscoach Geert Kuiper sprak van een incident. Koen Verweij zei: 'Het kan de beste overkomen."

Foto : Huub Snoep