De KNSB en Regionaal Talentencentrum (RTC) Oost, met als hoofdlocatie IJsbaan Twente in Enschede, verlengen de samenwerking. RTC Noordwest zal de komende periode een belangrijke rol spelen op organisatorisch vlak.

Bij RTC Oost trainen tien langebaantalenten dichtbij huis onder leiding van Johan Freriksen. De afgelopen twee jaar hebben de talenten een sterke ontwikkeling laten zien met mooie resultaten als gevolg. Zo werd Joy Beune (foto) wereldkampioen junioren op de 3000 meter en behaalde Sanne in ’t Hof goud op de Team Pursuit, zilver op de mass start en zilver bij de 3000 meter tijdens het WK voor junioren. Ook is er verbinding gerealiseerd naar de topteams, zo traint Sanne in ’t Hof regelmatig mee met team LottoNL-Jumbo.

Sinds 2014 is het beleid van de bond om talenten de optimale omstandigheden dicht bij huis te bieden met zes talentencentra verspreid over Nederland. De KNSB stelt eisen aan de centra op sporttechnisch en organisatorisch vlak. RTC Oost kan de organisatorische eisen op dit moment niet waar maken omdat er nog geen nieuw bestuur is. RTC Noordwest neemt deze organisatorische taken op zich voor RTC Oost, zodat RTC Oost haar activiteiten kan voortzetten om langebaantalenten in de eigen regio op te leiden.  

Als het gaat om verbinding tussen het RTC en de gewestelijke baanselecties is nog een slag te slaan. De gewesten Gelderland en Overijssel zetten zich in om in 2018 een nieuw bestuur te realiseren voor het RTC.

Johan Freriksen, talentcoach RTC Oost: “De talenten uit deze regio maken geweldige progressie, zo’n opleidingsprogramma dicht bij huis draagt hieraan bij. Ik ben blij dat er ook organisatorisch rust is zodat we ons volledig kunnen richten op de sport.”

Emiel Kluin, programma-manager RTC van de KNSB: “De talenten en staf van RTC Oost verdienen dat het RTC wordt voortgezet. We zijn erg blij dat RTC Noordwest en de gewesten zich hier mede voor inzetten. De intensiteit waarmee er sporttechnische kennis wordt gedeeld en wordt samengewerkt tussen alle talentcoaches van de RTC’s staat symbool voor de verbeterde mogelijkheden voor een grotere groep talenten. De ondersteuning die RTC Noordwest biedt aan RTC Oost is een mooi voorbeeld van hoe ook op organisatorisch vlak de samenwerking wordt gezocht.”