Tickets
Shop
Nieuws 25 mei 2017

Jesper Hospes terug bij Gewest Fryslân

Jesper Hospes zal komende winter weer schaatsen in de kleuren van de Friese vlag. De sprinter uit Heerenveen keert terug naar de gewestelijke selectie, waar het ooit allemaal begon.

Foto : Neeke Smit

“Terug op het oude nest”, glimlacht Hospes, die eerlijk toegeeft dat deze optie met de Olympische Spelen in zicht niet zijn eerste keuze was. “Ik wilde natuurlijk door met het topsportleven dat ik altijd heb gehad, met een salaris en trainingskampen. Ik heb lang doorgezocht naar een sponsorploeg, maar laten we eerlijk zijn, ik had er niet naar gepresteerd.”

De kortebaankampioen maakte lang deel uit van de sprintploeg van Gerard van Velde, maar besloot vorig seizoen de overstap te maken naar Team Victorie, dat door het niet binnenhalen van sponsoren en uitblijvende prestaties geen doorgang vond richting het olympisch seizoen. “Ik heb toen een keuze gemaakt die verkeerd heeft uitgepakt. Ik had bij Gerard kunnen blijven, maar heb voor een nieuw avontuur gekozen, net als nu binnen het gewest." 

Leuk treintje
Volgens Hospes is het de hoogste tijd om de teleurstellingen van het afgelopen jaar nu naast zich neer te leggen en naar de toekomst te kijken. “Ik ben heel blij dat het gewest een plan om mij heen wilde bouwen. We hebben de subtop bij elkaar gehaald, want als sprinter heb je een goede sprintploeg nodig. Met Gijs Esders, Thijs Govers, Aron Romeijn en Tom Kant hebben we nu een leuk treintje.”

“Alles is verder goed geregeld bij het gewest. We hebben de mooiste ijsbaan ter wereld, een skeelerbaan en zes weken zomerijs in Heerenveen. Het is een warm bad, het voelt als thuiskomen.”
 

Hospes in actie in Fryslânpak tijdens het NK Sprint van 2010 | Foto : Soenar Chamid

 
Sponsor
Wel hoopt Hospes dat een grote sponsor zich voor deze winter nog aan het gewest wil binden, en ook privé sponsoren mogen zich bij Hospes, die nu zelf flink moet investeren in het schaatsen, melden.  Toch ziet hij ook de voordelen van het niet vastzitten aan een sponsorploeg. “Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik kan mijn eigen keuzes maken en doen wat ik leuk vind. Ik kies er bijvoorbeeld voor om terug te vallen op dingen die ik vroeger met veel plezier deed, zoals shorttracken.” 

Hospes is niet de eerste schaatser die zijn weg terugvindt naar het gewest. Bij Yvonne Nauta pakte dat afgelopen winter goed uit: na deelnames aan het EK Allround en WK Afstanden heeft ze zich inmiddels aangesloten bij Team LottoNL-Jumbo.  Met de Spelen van Pyeongchang voor de deur dus geen vervelend voorbeeld voor Hospes, die net als vier jaar geleden een goed basisniveau te pakken heeft. “Eigenlijk is het zelfs beter dan vier jaar terug, maar ik wil sneller en het kan sneller!”

Het mag duidelijk zijn dat de Olympische Spelen het hoofddoel zijn voor komende winter. Toch wil Hospes zich niet teveel focussen op presteren. “Ik wil hard werken met deze jongens. We hebben een leuke chemie en als we de neuzen dezelfde kant op hebben en iedereen vanaf zijn huidige niveau een stap maakt, dan komen we een heel eind samen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan