Na carrières bij Team Beslist.nl en het gestopte Team Stressless en Team Victorie is sprinter Daniel Greig voor komende winter nog ploegloos. De Australiër blijft samenwerken met voormalig trainster Desly Hill, maar zoekt nog wel een team om het ijs mee onveilig te maken.

Greig brengt zijn winters, bij gebrek aan kou op eigen continent, al geruime tijd door in Nederland, en wil dat met de Olympische Spelen voor de deur ook graag zo houden. Afgelopen winter sloot hij zich na het verdwijnen van Team Stressless aan bij Team Victorie, dat het helaas niet overleefde zonder hoofdsponsor. “Dat is ontzettend zonde. Het was een geweldige ervaring, maar er was geen ruimte en geld voor een nieuwe sponsorploeg.” 

Lastige situatie
Een nieuwe ploeg vinden is natuurlijk niet makkelijk, maar als buitenlander misschien nog wel een stukje moeilijker, meent Greig. Hij ziet dat er binnen de huidige topteams namelijk steeds minder ruimte is voor schaatsers van buiten de grenzen. “Ploegen willen zich natuurlijk focussen op de Nederlandse prestaties, en dat snap ik. Al is dat voor mij natuurlijk een lastige situatie.”

Met lichte jaloezie kijkt Greig, die naast zijn leven als topsporter een universitaire opleiding volgt, dan ook naar zijn Nederlandse collega’s. “Als je als Nederlander in de top schaatst, kun je een normaal salaris verdienen en misschien voor een eigen huis gaan sparen. Ik moet naast het schaatsen heel hard aan mijn verdere toekomst werken.” 

“Soms zou ik weleens willen dat ik Nederlander was, al krijg je met zo’n hoog niveau dan ook weer met World Cup-kwalificaties te maken. Daar heb ik nu natuurlijk geen last van. Het ontmoedigt me trouwens niet om in Nederland te blijven, want de faciliteiten hier zijn geweldig.” 

Elkaar beter maken
Greig wil benadrukken dat hij in zijn zoektocht naar een nieuwe ploeg niet op zoek is naar een sponsor, maar wel naar trainingsmaatjes. “Ik wil niet hun geld, maar wel mensen om mee te trainen. Het maakt eigenlijk niet uit welke ploeg het is, zolang het maar gemotiveerde, sterke schaatsers zijn die elkaar beter willen maken.” 

“Natuurlijk heb ik al mensen gesproken”, geeft hij toe. Iets concreets kwam daar voor Greig alleen nog niet uit. “Ik hoop dat er een sponsorploeg tussenzit die ziet wat ik kan toevoegen, zodat ze met mij willen werken.” 

Technische kennis
En laten we daarom maar even reclame maken, want naast bloedfanatieke sprintbenen heeft Greig meer in pacht: “Technisch is hij heel sterk met materiaal”, vertelde Bart Swings, die daar tijdens zijn periode bij Team Stressless dankbaar gebruik van maakte. 

"Als ik mijn schaatsen echt perfect wil hebben, dan breng ik ze naar Daniel", vertelde ook Michel Mulder na het behalen van zijn wereldtitel sprint in 2014. Het was tevens het kampioenschap waar Greig met zijn derde plaats geschiedenis schreef door de eerste internationale langebaanmedaille voor Australië te behalen. 

Terug op niveau
En alsof dat nog niet genoeg is; Greig is ook nog eens in vorm. Tijdens de Europa Cup in Heerde reed hij op inline-skates naar een knappe vierde plaats op de 300 meter. Na een ingrijpende knieoperatie en de daaropvolgende herstelperiode is hij eindelijk weer terug op niveau. “Ik voel me voor het eerst sinds tijden goed genoeg om op een Europa Cup te verschijnen. Ik heb geen last meer van mijn blessure en het is leuk om me op de inline-skates op het winterseizoen voor te bereiden.” 

Inline-skaten is waar het voor Greig allemaal begon, dus tijdens het WK van 2018 in Heerde kunnen we hem waarschijnlijk wel verwachten. Het WK inline-skaten van dit jaar laat hij aan zich voorbijgaan: “Dat past niet goed in het schema voor deze winter. Ik moet me tijdens de eerste vier World Cups zien te plaatsen voor de Olympische Spelen en dan is er nu ook nog maar één 500 meter per weekend. Een slecht begin van het seizoen kan ik me dus niet permitteren.” 

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 06 jul om 12:13