Seizoen 2016/2017 zit erop. Dat geeft schaatsen.nl de mogelijkheid om even terug te kijken op de afgelopen winter. Daarin is meer dan genoeg gebeurd. Vandaag blikken we terug op de maand: oktober.

Voordat het schaatsseizoen echt kon beginnen, moest er nog een conflict worden opgelost. Na lang discussiëren ging de Ledenraad van de KNSB in Utrecht toch akkoord met de financiële verplichtingen die de overeenkomst tussen de KNSB, de teams, de atleten en de gewesten (de laatste drie verenigd in de convenantgroep) dit en volgend seizoen op de begroting van de KNSB heeft. Onder andere Sven Kramer speelde hier een grote rol in. 

KNSB Cup
En dat Kramer op scherp stond, was meteen bij de eerste wedstrijd van het seizoen duidelijk. De stayer van Lotto-Jumbo 
won bij de KNSB Cup in Groningen alle afstanden die hij reed. De 5000 en 10.000 meter waren niet eens zo verrassend, maar de 1500 meter was dat wel. Kramer liet aan het eind van vorig seizoen nog weten dat de 1500 meter geen olympisch speerpunt meer is.

Foto : Soenar Chamid

Bij de vrouwen kende Jorien ter Mors een succesvol begin van het seizoen. De alleskunner won de 1000 en 1500 meter en werd tweede op de 500 meter. Ireen Wüst werd tweede op de 1500 meter, derde op de 1000 meter en eerste op de 3000 meter. Melissa Wijfje was misschien wel de grootste verrassing. Zij plaatste zich op de 1500 meter (vijfde), 3000 meter (vierde) en 5000 meter (vijfde) voor de eerste vier wereldbekers.

 Patrick Roest was de grootste verrassing bij de mannen. Het jonge talent van Lotto-Jumbo verzekerde zich zowel op de 1500 meter (tweede) als op de 5000 meter (vierde) voor de eerste vier wereldbekers van het seizoen. En dankzij deze resultaten won Roest ook de KNSB Cup, de prijs voor de schaatser met de meest bijzondere prestatie. Hij volgde daarmee Jorien ter Mors op.

Invitation Cup
Voor de shorttrackers begon het schaatsseizoen met een Invitation Cup in Leeuwarden. Tijdens de internationale wedstrijd waren er naast medailles ook World Cup-tickets te bemachtigen. Sjinkie Knegt ging er in de Elfstedenhal met de overwinning op de 1000 meter vandoor, al deed hij het naar eigen zeggen, zo vroeg in het seizoen, nog een beetje rustig aan. “Over vier weken zien we wel wat we waard zijn”, verwees hij naar de eerste wereldbekerwedstrijd van een maand later in Calgary en Salt Lake City. 

Jorien ter Mors moest in Leeuwarden nog haar meerdere erkennen in de Italiaanse Arianna Fontana, maar zag voor later het seizoen nog geen problemen. “Iedereen is te pakken, dus ook Fontana”, vertelde ze destijds. Bondscoach Jeroen Otter ging het seizoen 2016/2017 met vertrouwen tegemoet: Hij noemde zijn rijders ‘strijdlustig en agressief’

Schaatsspeld
Het schaatsseizoen van oud-schaatsster Renate Groenewold begon niet te al te voortvarend. Bij een inbraak in haar huis in Assen werden de gouden medailles die ze tijdens haar carrière won gestolen. “Ze zijn allemaal weg. Ze hebben dozen van zolder gehaald en alle gouden medailles van de linten geknipt. Ook de gouden schaatsspeld van de KNSB is weg", vertelde ze. Gelukkig had de KNSB voor het laatstgenoemde een oplossing.

Kunstrijden
Voor de kunstrijders ook een bijzonder begin van het winterseizoen: Een aantal Nederlandse talenten kregen in Den Bosch een weekje training van de Japanse wereldkampioene Miki Ando. Schaatsen.nl bracht ze in oktober een bezoekje

In memoriam
Helaas moest de schaatswereld in oktober ook afscheid nemen van Wim van der Voort. Hij overleed op 93-jarige leeftijd.