Het kwik stijgt komende week weer tot tropische temperaturen, maar in Thialf kan er al twee weken geschaatst worden op zomerijs. De eerste competitie staat zelfs voor de deur. Op donderdag 29 juni vindt de Zomer Mass Start wedstrijd plaats.

"De insteek van deze wedstrijd is mensen kennis te laten maken met het onderdeel mass start, dat volgend jaar voor het eerst op de olympische agenda staat", vertelt bondscoach Geert Kuiper. "Ik wil graag dat dit een traditie wordt. Een zomerklassieker op de laatste donderdag van juni."

Deze wedstrijd staat ook wel bekend als de taartenwedstrijd, want de winnaars gaan naar huis met een taart als prijs. De afgelopen drie edities was er veel animo en stonden zo'n honderd deelnemers aan de start. Dit jaar wordt er voor het eerst gewerkt met online inschrijving en heeft Kuiper op dit moment nog weinig zicht op het aantal deelnemers.

"De shorttrackploeg heeft al laten weten dat ze deze editie helaas niet mee kunnen doen. De ploeg van Gary Hekman heeft al toegezegd en ik verwacht alle langebaantoppers wel aan de start." Vorig jaar leverde het een mooie strijd op tussen Jorrit Bergsma en Sven Kramer. Kuiper daagt ook de sprinters uit om zich te melden. "Als je het niet probeert, weet je ook niet of je het kan."

Hoewel de wedstrijd bedoeld is als 'ontspannen en voor de leuk' houdt de bondscoach de schaatsers met een schuin oog in de gaten. "Ik hoop tussen de regels door wel wat dingen te zien. Er zijn maar weinig wedstrijden om te bepalen wie ik opneem in de selectie. Dus als een rijder laat zien dat hij of zij potentie heeft, schrijf ik die naam op. Zoals Gerben Jorritsma afgelopen seizoen."

Het evenement begint om 17:45 uur en is gratis toegankelijk voor publiek. "Als het buiten straks 30 graden is, is Thialf misschien wel de beste plek om te zijn."

Klik HIER voor het volledige programma en de inschrijving.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 06 jul om 12:13