Het was gezellig druk naast de vesmacobaan in Heerde, waar de vierde wedstrijd in de KNSB baancompetitie zaterdag op het programma stond. De 500 meter werd gewonnen door a-juniore Marijke Groenewoud en Belg Matthias Vosté.

De damesfinale bestond, door het samenvoegen van meerdere categorieën, naast seniore Danielle Ootes uit drie junioren dames: Elisa Dul, Marijke Groenewoud en Anna van den Bos. Van den Bos nam in de finalerit meteen de leiding, met Dul, Groenewoud en Ootes in het gevolg. In de voorlaatste bocht plaatste Groenewoud haar aanval en kroop Dul voorbij. In de laatste meters wist ze ook Van den Bos nog in te halen op weg naar de overwinning. Plaats twee was voor Van den Bos, plaats drie voor Dul.  

Mathias Vosté | Foto : Neeke Smit

 

 De finale begon bij de heren met een valse start voor Rick Schipper. Bij poging twee waren de mannen echter goed vertrokken. Na wat gerommel in de trein was het Mathias Vosté die de benen nam en met een voorsprong van ruim twee meter op de finishlijn afging. De Belg pakte de overwinning. Schipper en Janno Botman maakten de top drie compleet.

Afvalkoers
Manon Kamminga en Anna van den Bos waagden samen een eerste wegrijdpoging tijdens de afvalkoers over 75 ronden. Zij werden teruggehaald en een nieuwe kopgroep van vier meldde zich: Gerline Crediet, Elsemieke van Maaren, Beau Wagemaker en Danielle Ootes gingen samen op pad. Met nog acht ronden te gaan splitste de groep zich op. Van Maaren en Crediet voorop, Wagemaker en Ootes in de achtervolging. De sprint om het goud werd gewonnen door Van Maaren, zilver was er voor Crediet. De strijd om het brons werd gewonnen door Wagemaker. Ootes eindigde, net als op de 500 meter, net naast het podium op plaats vier.

Elsemieke van Maaren | Foto : Neeke Smit

 

 Bij de heren werd er ook flink aangevallen met ontsnappingen van onder meer Mathias Vosté, Tom van Vliet, Kevin van der Horst en Marc Middelkoop. Luc ter Haar voerde geruime tijd het achtervolgende peloton aan, dat keer op keer de koplopers wist terug te halen. Met Jordy van Workum in de kielzog reed hij in de finale naar het goud. Van Workum stelde als b-junior tussen de senioren knap het zilver veilig en Ruurd Dijkstra maakte het podium compleet. Tom den Heijer streed dapper, maar moest het doen met plaats vier. 

Luc ter Haar | Foto : Neeke Smit

 

 Klik hier voor de volledige uitslagen