De Europese kampioenschappen langebaan en de Europese kampioenschappen kunstrijden zullen komende winter in Rusland worden gehouden. Zij het met een duidelijk 'voorbehoud'.

Afgelopen seizoen besloot de Internationale Schaatsunie (ISU) de wereldbekerfinale langebaan, die in Tsjeljabinsk zou worden verreden, te verplaatsen naar Stavanger in Noorwegen. Dit vanwege de omvangrijke dopingperikelen in Rusland, die via het tweede deel van het rapport van onderzoeker Richard McLaren van het mondiale antidoping agentschap WADA aan het licht kwamen. Het IOC gaf aan de hand van dit rapport de mondiale bonden het dringende advies geen grote sportevenementen meer in Rusland te organiseren.

Omdat beide EK-toernooien aan Rusland werden toegewezen voor de publicaties van de WADA-rapporten blijven beide Europese kampioenschappen op de ISU-kalender in 2018 staan. Zij het met het volgende voorbehoud:

  • Als de veiligheid in het geding is of als er andere ernstige redenen zijn, kan de ISU de toewijzing van de EK’s aan Rusland ten allen tijden intrekken.
  • De anti-doping testen voor deze kampioenschappen zullen worden uitgevoerd door een onafhankelijke buitenlandse organisatie, gemandateerd door de ISU.

Het EK langebaan staat nu gepland voor 5, 6 en 7 januari 2018 in Kolomna. In het kader van de nieuwe opzet van de Europese kampioenschappen langebaan zal in de Russische stad voor het eerst het EK Afstanden worden afgewerkt. Het EK kunstrijden wordt van 15 t/m 21 januari 2018 gehouden in Moskou.