Berber Vonk sprintte zaterdagavond in Otterlo naar de winst in de KNSB marathoncup finale en stelde daarmee ook het eindklassement zeker.

In een snelle koers waar maar liefst 37 dames over de klinkertjes raasden versplinterde het deelnemersveld al snel. Uiteindelijk bleven veertien sterke dames over. In de finale probeerden onder andere Lisa van der Geest en Irene Schouten te ontsnappen, maar hun pogingen ten spijt denderden de dames uiteindelijk toch op een eindsprint af. 

Dat was wel even wat anders dan het racecircuit van Lagos, vertelt Vonk. "In Lagos kwamen we echt niet vooruit door de wind en werd er vooral naar elkaar gekeken. Hier rijdt iedereen. In het begin voelde ik me moe van het EK. Was vooral Janita (Willems-Crediet) in de gaten aan het houden voor het klassement. Dat ik het zo kon afmaken is geweldig!"

De 20-jarige liet op de meet Manon Kamminga en Elma de Vries achter zich. In haar nieuwe Nederlandse trui: "Iedereen kijkt naar je en verwacht iets. Dat is wel wennen. Maar ik ben er hartstikke blij mee!" Ook het eindklassement was voor Vonk. Willems-Crediet eindigde als tweede, De Vries als derde.

Voor Kamminga was het voorlopig haar laatste marathonwedstrijd. "Mijn lichaam was na het EK vermoeid, die marathon was pittig. Mijn moeder vroeg me 'En het koppie?' Toen besefte ik dat hij helemaal leeg was. Ik reed heel ontspannen en zonder zorgen, kon hier echt genieten."

Gouden Luctra
Kamminga mocht na de marathonwedstrijd wél de Gouden Luctra in ontvangst nemen, nadat ze Bianca Roosenboom in de finale  achter zich liet. Ireen Wüst was aanwezig om het startschot te lossen.

Uitslag en klassement

Door Jessica Merkens - Laatste update op 15 jul om 21:46