Tickets
Shop
Nieuws 03 jul 2017

Olympisch kampioen Ruslan Zakharov stapt over naar massastart

Ruslan Zakharov heeft de korte baan voor de langebaan verruild en richt zich komend seizoen op de massastart. De 30-jarige Rus won in 2014 Olympisch goud met de shorttrackploeg op de relay. Deze Winterspelen in Pyeongchang hoopt hij op kwalificatie bij de mass start.

Zakharov liep al langer met het idee rond om over te stappen naar de langebaan vertelt hij in een interview met Izvestia. "Toen ik aan het einde van vorig seizoen werd overgeplaatst naar het reserveteam van shorttrack realiseerde ik me dat het tijd was om iets te veranderen. Het is mijn eigen beslissing, niemand heeft mij gedwongen." In april stond Zakharov voor het eerst in twintig jaar weer op een 400-meterbaan. Vanaf deze maand gaat hij trainen met de ploeg onder leiding van Kosta Poltavets en Viktor Sivkova.

De overstap van shorttrack naar langebaanschaatsen lijkt niet zo groot maar schijn bedriegt, zegt de Rus. "Het zijn verschillende soorten sporten. Ze hebben een andere mentaliteit, regels en training. De bewegingstechniek is het moeilijkst. Met de algehele fysieke training heb ik geen moeite maar sommige bewegingen zijn vrij ongebruikelijk. Ik bekijk video’s, trek conclusies en corrigeer fouten. Nu gaat het beter."

Zakharov heeft een duidelijk doel voor ogen: deelname aan de massastart tijdens de Winterspelen in Zuid-Korea. "Mijn ervaring met ‘contactgevechten’ als shorttracker gaat mij helpen. En ik ben altijd liever een stayer geweest dan een sprinter. Daarom past dit team bij mij. Ik voel me op mijn gemak en focus volledig op het trainingsproces."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan