Het kostte speaker Jannes zaterdag moeite om na afloop van de KNSB marathon cupfinale een glimlach te ontfutselen bij de beloften. De twee kemphanen Sjors van der Meer en Marthijn Mulder maakten van tevoren allebei nog kans op het klassement. Uiteindelijk verzilverde Mulder met een prachtige overwinning ook de winst in het klassement, tot ongenoegen van Van der Meer.

“Het is gewoon niet eerlijk zo”, briest Van der Meer na afloop van de wedstrijd. “Het gaat om een één op één strijd”, doelt hij op zijn rivaal Mulder. “Hij heeft zijn ploeggenoot het vuile werk op laten knappen, die reed me wel tien, vijftien keer in de weg.”

Mulder ziet het anders: “Ik vind het onsportief dat hij dat zo zegt. Ik had niks afgesproken met mijn teamgenoot. Hij zat ergens achter mij, ik ga me niet druk maken om wat mijn teamgenootjes doen.”

Slag gemist
Halverwege de wedstrijd ontstond een kopgroep van zes mannen met naast Mulder Tom den Heijer, Martijn de Boer, Arno Kruims, Michel Eenkhoorn en Kevin Spronk. Edwin Korenberg reed lang in de chasse patate maar redde de oversteek naar de kopgroep niet. Klassementsleider Van der Meer miste de slag en stapte later zelfs uit de wedstrijd.

In de finale ontsnapte Kruims uit de kopgroep, maar werd in de laatste ronde teruggepakt. Voor de ‘Katapult uit Gouda’, zoals speaker Jannes Den Heijer noemde, een ideale situatie. Hij moest het in de eindsprint uiteindelijk toch afleggen tegen Marthijn Mulder. Martijn de Boer werd derde.

“Ik dacht ik ga zoveel mogelijk aanvallen”, vertelt de winnaar. “Ik zag dat Sjors achter mij zat. Toen we los waren dacht ik ‘nu goed doorrijden’, want hij zat er niet bij.” In de kopgroep ging het nog niet helemaal vlekkeloos voor Mulder. “Halverwege ging ik nog onderuit, mijn voet gleed weg en ik gleed finaal onder de hekken door.”

Drie keer prijs dus voor Mulder, die naast de winst en het eindklassement ook de leidersprijs ontving. In het klassement eindigde Van der Meer als tweede, voor Kevin Spronk.

Uitslag en klassement

 

Door Jessica Merkens - Laatste update op 15 jul om 23:37