Francesca Lollobrigida is een grootverdiener in het inlineskaten. De 25-jarige Romeinse won in haar carrière al negen wereldtitels en won op het EK in Lagos deze maand maar liefst vijf keer goud en drie keer zilver. Inmiddels heeft ze haar blik gericht op Pyeongchang waar ze in februari 2018 olympisch goud wil veroveren op de mass-start. De weg naar de Spelen verliep niet altijd vlekkeloos voor 'Lollo'.

Je pakte maar liefst vijf titels op het EK Inlineskaten, dat is niet niks!
"Het kunnen er wat mij betreft nooit teveel zijn", lacht ze. "Het lijkt me misschien makkelijk af te gaan, maar dat is niet zo hoor, ik moet er hard voor werken. Ik heb dit toernooi ook veel aan mijn ploeggenoten te danken gehad, we hebben mooi teamwork laten zien. Ik ben iedereen zo dankbaar, familie en fans steunen me altijd. Ik vond het geweldig in Lagos en dan was er ook nog het strand. Het was weer een mooie ervaring en ik ben benieuwd wat we de rest van het seizoen kunnen laten zien."  

Wat vind je ervan dat inlineskaten niet olympisch is?
"Dat vind ik heel erg. Er zijn veel meer inlineskaters dan schaatsers en ook veel meer landen actief. Maar dat kunnen we helaas niet veranderen. Ik houd meer van inlineskaten. Om met veel rijders tegelijk te starten, net als bij de mass-start en de marathon. De marathons vind ik heel leuk om te rijden en het is tegelijkertijd een goeie training. Ik moet echt wennen aan het alleen schaatsen bij de drie en vijf kilometer."

Wat zijn je doelen voor dit seizoen?
"De olympische mass-start is het hoofddoel, daar kijk ik echt naar uit. Het is maar één race, om te slagen moet alles perfect zijn. Dus ik moet heel hard werken! Op de andere afstanden ga ik me proberen te kwalificeren.

Als ik heel goed presteer op de wereldkampioenschappen inline skaten dan zou dat een grote boost zijn. Het zal uitwijzen hoe mijn vorm is voordat het schaatsseizoen begint. Of ik weer wereldkampioen kan worden? Daar werk ik hard voor, ik hoop het! Vorig jaar was ik ziek en gingen de punten- en afvalkoers heel slecht. Op de derde dag won ik ineens de 1000 meter! Dat was heel verrassend.

Ik train altijd met mijn zus. Giulia rijdt de Europese kampioenschappen, de World Games en de Wereldkampioenschappen. Voor haar is het goed, ze is nog jong. Hoe meer ze racet hoe meer ze vooruit gaat. Voor mij is het anders, ik focus me op de Olympische Spelen. Ik moet keuzes maken. Ik ga nu tot aan het WK alleen maar trainen en geen wedstrijden rijden."

Hoe gaat het nu met de Italiaanse bond?
"Het is altijd hetzelfde verhaal. In Italië traint het Nationale team samen als groep. De coach wil dat ik met hun train. Maar ik wil het op mijn manier doen. Fabio (Francolini, red.) en ik komen uit het inlineskaten, we zijn gewend aan een bepaalde manier van trainen. De laatste jaren veranderde mijn trainingsprogramma steeds. Dan was ik op het ijs met de bond aan het trainen en met inlineskaten weer alleen. Dat ging niet goed. Dus dit olympische jaar wil ik het op mijn manier doen. Voorlopig laten ze me vrij om dat te doen, ik hoop dat dat ook zo blijft in de winter."

Door Jessica Merkens - Laatste update op 15 jul om 14:31