Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 13 jul 2017

Dilemma's met Valentina Berga-Belloni: 'Ik kijk graag series over maffia en drugs'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl bekende en minder bekende skeeleraars met grote en kleine dilemma’s. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan coach Valentina Berga-Belloni.

Foto : Neeke Smit

Bio:
Naam: Valentina Berga-Belloni
Komt uit: Ravenna, Italië
Team: Nationale skeelercoach junioren B
Opmerkelijk: Valentina ontmoette marathonschaatser en mede-skeeleraar Ingmar Berga op het eindfeest van het EK in Duitsland. De vonk sloeg over en inmiddels zijn ze al bijna tien jaar getrouwd en wonen ze met hun twee prachtige dochtertjes in Hoogeveen.
Instragram: @mrsberga

Pasta of Hollandse prak
"Op dit moment eet ik geen pasta, omdat ik aan het diëten ben, maar als Italiaanse twijfel ik natuurlijk niet: Ik ga voor de pasta. Voor de kinderen maak ik ook af en toe een gehaktbal hoor, dat vinden ze lekker."

Hoogeveen of Ravenna
"Dat is wel heel moeilijk meteen! In de zomer kies ik voor Italië, maar in de winter ben ik toch echt liever in Hoogeveen. Hier is er winterweer en schaatsen."

Kat of hond
"Allebei niet. Mijn ouders hebben wel een hond, maar ik wil geen huisdier. Wij zijn alleen maar weg de hele tijd. Als ik wel een dier zou nemen was het een hond, maar dan moet ik wel veel grond naast het huis hebben, want hij mag niet binnen wonen."

Lekker avond in Marina di Ravenna #fanti

Een bericht gedeeld door Valentina Berga Belloni (@mrsberga) op

Saus erop of ernaast
"Erop graag, en dan ook goed mixen meteen. Frank Fiers wil dat andersom en wil zelf kiezen hoeveel saus hij neemt, dat hebben we gemerkt tijdens het EK, ha!" 

Laat opblijven of vroeg naar bed
"Vroeger kon ik wel vroeg naar bed gaan hoor, maar we er nu eigenlijk nooit voor half twaalf in. Tijdens een EK bijvoorbeeld vind ik het ook erg gezellig om aan het einde van de dag nog een wijntje te doen en een beetje te kletsen." 

Ja, ook op zulke lange dagen? "Op het moment zelf heb ik geen last van vermoeidheid, maar als je thuiskomt merk je dat je best kapot bent. Als de kinderen nu naar school zijn ga ik snel nog een paar uurtjes slapen."  

Even relax ...

A post shared by Valentina Berga Belloni (@mrsberga) on Apr 30, 2017 at 3:20am PDT

 
Film of serie
"Op dit moment kijk ik graag op tv naar series over maffia en drugs. Waarom? Ze spelen zich af in Italië, Sicilië bijvoorbeeld. En ze spreken de Italiaanse taal." 

Bocht of recht stuk
"Ik kan eigenlijk niet kiezen, maar bochten horen erbij, daarin kan je lekker snelheid maken. Al moeten het er ook niet teveel zijn hoor", verwijst ze lachend naar het wegparcours tijdens het EK in Lagos. "Op een gegeven moment werd het bijna grappig: op de relay waren ze alleen maar aan het springen, echte kamikaze." 

4x 110 millimeter of 3x 125 millimeter
"Ik ben zelf meer van de sprint, dus ik zou vier wielen kiezen. Toen ik zelf skeelerde waren het nog vijf wielen van 84 millimeter op een rij. Het verschil met nu is wel heel groot hoor; op 110 millimeter kun je veel harder skeeleren en je grip in de bocht is veel beter." 

Zelf op de baan, of als coach ernaast
"Elke fase is mooi, en is ook heel anders. Toen ik zelf nog skeelerde ervoer ik heel lang de druk en te intensieve momenten en daarom ben ik toen gestopt. Het was niet zo dat ik terug wilde komen in de sport om zelf te skeeleren. Ik miste het wel, maar ik koos er echt voor om trainer te zijn."

 Tips vooraf of aanmoedigen onderweg
"Ik wil wel duidelijkheid geven vooraf, van de tactiek bijvoorbeeld, maar als ze skeeleren komt mijn Italiaanse temperament naar boven. Als ik op 100 procent schreeuw horen ze me sowieso wel." 

Piste of weg
"Op dit moment kijk ik liever naar pistewedstrijden. Je hebt meer zekerheid op vesmaco en komt voor niet al te veel verrassingen te staan. Maar een goed wegparcours tipt wel aan de piste, dat is eigenlijk net zo leuk."

Zelf koken of uit eten
"Dat vind ik dus allebei heel leuk. Gisteren zijn we toevallig nog sushi wezen eten met zijn vieren." Geen Italiaans? "Nee, dat is niet makkelijk hoor in andere landen. Dat smaakt toch anders dan écht Italiaans eten. Ik eet daarom eigenlijk alleen Italiaans als ik in Italië ben, of ik maak het zelf." 

Vorige week onderwierpen we Yara van Kerkhof aan de lastigste dilemma's, klik hier voor haar antwoorden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan