Aan de 500 meter-start gaan meestal momenten in volledige concentratie vooraf; maar niet voor Ronald Mulder zaterdag. De sprinter trok vlak voor zijn rit op het NK Sprint de rits van zijn Plantina-pak kapot. “Ik deed m’n pak nog even goed vast en toen had ik ineens de rits in mijn hand”, lacht hij.

“Dat was natuurlijk wel even schrikken, maar gelukkig heb ik meerdere pakken”, vertelt Mulder, die met nog een paar minuten te gaan geen tijd meer had om nog voor de start van pak te wisselen. De oplossing? Tape! Zijn fysio begon het plakavontuur met sporttape, maar dat bleek al snel niet sterk genoeg te zijn. “Toen kwam Robbert de Rijk van NOS gelukkig met duct tape aanzetten.” 

Gelukkig voor Mulder werden er in de races voor die van hem nog een paar valse starts gemaakt. "Een beetje tijd winnen", lacht hij. Het lijkt misschien een grappig tafereel, maar zo’n onverwachte situatie is voor de voorbereiding van de sprinter funest. “Je blijft denken: rustig blijven, rustig blijven. Maar dat lukt natuurlijk niet. En toen maakte ik zelf ook nog een valse start.”

Toch was Mulder bij poging twee goed vertrokken. Hij klokte de snelste opening van het veld (9.58) en eindigde in 34.98 op plaats twee. “Ik heb op adrenaline een goede opening gereden, maar in de eerste bocht kwam de tape alweer los. Of ik er echt door benadeeld ben weet ik niet. Het is zoals het is.”

Kapot pak of niet, volgens Mulder was het een mooie eerste dag van het NK Sprint. “Na de 500 meter ging de 1000 eigenlijk ook goed. Ik had twee solide races, dus op naar morgen!” Er werd nog wel even snel een telefoontje naar Hunter gepleegd. “Dit was mijn laatste pak, dus ik moet voor morgen een reserve hebben!”

Zondag rijdt Mulder zijn tweede 500 en 1000 meter. Klik hier voor de startlijsten, en meer! 

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 06 jul 2017 om 12:14