Tijdens de tiende editie van de Big Improvement Day (BID) in het AFAS Circustheater te Den Haag is vandaag de vernieuwde druk van het boek Stoppen & Doorgaan van ex-shorttrackster Margriet de Schutter (30) gepresenteerd. De eerste twee exemplaren werden overhandigd aan Joseph Oubelkas en Omar Muni.

Op het moment dat er prijzen gewonnen worden, juichen we allemaal mee, vinden we het allemaal geweldig en gaan de kijkcijfers omhoog. Maar de weg naar de top, daar staan maar weinig mensen bij stil. En wat als de vorm of het doel wegvalt? Wat dan? En wie ben je dan nog? Met deze vragen worstelde De Schutter. Aan haar Olympische droom kwam in 2010 een eind na een lange reeks van blessures. Ze ging op zoek naar haar ware ik, waarover ze de awardwinnende documentaire Diepgaan voor Vancouver maakte en de eerste druk van het boek Stoppen & Doorgaan schreef.

Taboedoorbrekende vernieuwde druk
Met de taboedoorbrekende vernieuwde druk van Stoppen & Doorgaan gaat De Schutter in gesprek met 15 grote namen in de sport. Bekende sporters als Pieter van den Hoogenband, Erben Wennemars en Yvonne van Gennip geven een inkijkje in hoe zij de transitie van stoppen met topsport naar een maatschappelijke carrière hebben ervaren.  

“Taboes zijn tegenwoordig steeds meer bespreekbaar. Meerdere taboes - zowel in de sport als buiten de sport - komen in het boek aan bod, aangevuld met gouden tips. Dit maakt Stoppen & Doorgaan uniek”, legt De Schutter uit.

Zeldzaam openhartig
Zeldzaam openhartig vertellen sporthelden wat de verandering met ze heeft gedaan en vooral: hoe ze zijn doorgegaan. Neem bijvoorbeeld Stefan Groothuis die een depressie overwon. Of Christijn Groeneveld die door een val een dwarslaesie opliep. Ook Frank Groenendaal die het nieuws te horen kreeg dat hij was besmet met het hiv-virus komt uitgebreid aan het woord.

Foto’s en QR-codes
De bijzondere en inspirerende verhalen worden in het boek afgewisseld met sprekende foto’s van de geïnterviewde topsporters en QR-codes die de lezer leiden naar verrassende beelden online.


Actueler dan ooit
Het thema van stoppen en doorgaan is actueler dan ooit. Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de topsporters het carrièreperspectief na hun topsportcarrière een belangrijk knelpunt vindt (Bron: 4-meting Topsportklimaat, juni 2016). “Het is ook niet voor niets dat Minister Schippers onlangs een forse investering heeft gedaan in de Nederlandse topsport en de periode daarna,” aldus De Schutter. 

Ook interessant voor niet-sporters
Om aan te geven dat het niet alleen een boek voor sportliefhebbers is, werden de eerste twee exemplaren op het podium van het AFAS Circustheater tijdens de Big Improvement Day uitgereikt aan Joseph Oubelkas (zat vijf jaar lang onterecht vast in een buitenlandse gevangenis en is nu auteur en veelgevraagd spreker) en Omar Munie (vluchteling en leidt nu het succesvolle Omar Munie Clothing). “Beiden zijn voor mij een groot voorbeeld in hoe om te gaan met tegenslagen en veranderingen. Als twee weten hoe je moet stoppen en weer doorgaan, zijn zij het,” aldus De Schutter bij de boeklancering. Stoppen & Doorgaan is voor € 19,95 verkrijgbaar via o.a. Bol.com.

De 15 geïnterviewde sporters:
Dennis van der Geest, Pieter van den Hoogenband, Mark Huizinga, Yvonne van Gennip, Peter Blangé, Erben Wennemars, Ada Kok, Jochem Uytdehaage, Bram Ronnes, Frank Groenendaal, Regi Blinker, Rintje Ritsma, Verona van de Leur, Stefan Groothuis, Christijn Groeneveld. Daarnaast geeft sportarts Peter Vergouwen ook zijn visie op de verschillende thema’s die aan bod komen in het boek. Het voorwoord is geschreven door Humberto Tan.