Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2017

Carien Kleibeuker: ‘Uitschieters zul je bij mij niet zo snel meer zien’

Ook voor Carien Kleibeuker gaan de WK Afstanden in Gangneung eindelijk beginnen: zaterdag gaat ze van start op de vijf kilometer, de afstand waarop ze vorig jaar uit Kolomna het zilver meenam. Maar hoe schat de Clafisrijdster haar kansen in na een volgens haar, wisselvallig seizoen?

"Als je het statistisch gaat berekenen weet ik niet wat mijn kansen zijn", begint Kleibeuker. "Bij vlagen heb ik een goed gevoel gehad en schaatsen blijft een gevoelssport, daarom sluit ik nooit dingen uit."

Dus ook het goud niet? "Het moet de vorm van de dag zijn, maar we leven natuurlijk niet in een wonderwereld", lacht Kleibeuker, die na het behalen van haar WK-ticket maar één vrouw voor de titel aanwees: Martina Sablikova. "Ik verwacht geen gekke dingen. Uitschieters zul je bij mij niet zo snel meer zien, niet omhoog, maar ook niet omlaag."

In aanloop naar de WK afstanden besloot Kleibeuker, die ook actief is in het marathonpeloton, de Weissensee deze winter aan zich voorbij te laten gaan. "Dat was geen moeilijke keuze hoor. Ik vind de Weissensee supermooi, maar ik was er niet op getraind." Ook lagen de wedstrijden te dicht op elkaar, en om een jetlag te voorkomen moest er ruim op tijd vertrokken worden naar Zuid-Korea. "Die extra dagen paste gewoon niet in het schema en de focus ligt dit jaar duidelijk hier."

Waar menig sporter begint te stuiteren van het verblijf in de olympische omgeving van volgend jaar doet het Kleibeuker eigenlijk nog maar weinig. "Natuurlijk weet je dat hier wat gebouwd wordt. Je bent nieuwsgierig naar wat er gebeurt, maar dat heb ik ook als er bij mij verderop in de straat iets moois gebouwd wordt." De olympische sfeer ontstaat volgens Kleibeuker dan ook pas tijdens het toernooi zelf: "De wedstrijd blijft gewoon een wedstrijd, maar alles eromheen is anders."

Al is het dan nog niet met het oog op de Spelen, de kwaliteit van de baan doet er deze week al wel toe: "Ik kan niet zeggen of ik het nou heel goed ijs vind, maar het is zeker geen slecht ijs. We moeten even afwachten wat er gebeurt als er meer mensen in de hal zijn, dat is spannend voor iedereen."

Gouden duo
Na de vijf kilometer staat voor Kleibeuker zondag ook nog de mass start op het programma; waarop het gouden duo Schouten & Kleibeuker eindelijk weer samen op het ijs verschijnt. De dames reden dit seizoen nog maar weinig samen, omdat Kleibeuker zich niet plaatste voor de World Cups over drie kilometer, waardoor ze ook direct buiten de mass start-selectie voor die wedstrijden viel. Irene Schouten ging in Astana en Heerenveen wel van start, maar deed dit samen met Annouk van der Weijden.

"Het is jammer dat de regels zo zijn, maar het is heel fijn dat ik nu weer een kans heb om me te laten zien", vertelt Kleibeuker, die met de Olympische Spelen in zicht wil laten zien dat zij op de mass start thuishoort. "Ik denk dat wij een heel sterk koppel zijn. Samen met onze eigen coach Jillert Anema, en Geert Kuiper maken we een tactisch plan met daarin een aantal scenarios. Wij hoeven op het ijs nauwelijks te praten, op intuïtie weten we wat de ander gaat doen."

Hoe de kansen er voor zondag uitzien?" Irene staat er heel goed voor! Maarja, het is niet altijd de sterkste die wint, dat hoort juist bij het spel."

Kleibeuker gaat zaterdag op de vijf kilometer in rit twee van start tegen Isabelle Weidemann. De volledige startlijst bekijken? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan