Ireen Wüst weet één ding zeker: ze gaat niet net als in Sotsji met vijf olympische medailles naar huis. De rijdster van Team Justlease.nl heeft er namelijk voor gekozen om de 5000 meter op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) over te slaan.

Dat zei de viervoudig olympisch kampioene na het winnen van de 1500 meter. Wüst plaatste zich op het OKT voor drie afstanden: de 1000, 1500 en 3000 meter. Eerder kreeg ze al een aanwijsplek voor de ploegenachtervolging. Voor de 31-jarige Wüst was het afzeggen van de langste afstand een moeilijke keuze. "Ergens doet het ook een beetje pijn, maar het schema in PyeongChang is compacter dan in Sotsji", verklaart Wüst haar keus.

"Ik wil gewoon drie keer goud. En daarvoor moet je soms moeilijke keuzes maken. Kwaliteit gaat in dit geval dus boven kwantiteit", stelt ze. Wüst, voor wie de Spelen in PyeongChang voor 99,9 procent zeker haar laatste zullen zijn, twijfelt nog over deelname aan de olympische 1000 meter.

In principe rijdt ze hem, maar mocht haar vriendin Letitia de Jong (4e op de 1000 meter) door haar afzegging alsnog naar Zuid-Korea mogen, dan geeft ze hem weg. "Het zou fantastisch zijn als we dit met z'n tweeën kunnen meemaken. Ook is het voor mij heel belangrijk als zij erbij is, zij kan mij steunen. Maar ik weet niet precies wat de regels zijn."

In voorbereiding op de Olympische Spelen gaat Wüst op trainingskamp naar Inzell. Ze slaat daardoor de EK Afstanden over. De World Cup in Erfurt rijdt ze daarentegen wel, en 'wellicht' het KPN NK Sprint.