Koen Verweij won zondag op de laatste dag van de World Cup in Calgary een zilveren medaille op de 1500 meter. Met zijn tijd van 1.41,95 verbeterde hij daarnaast het Nederlands record van Kjeld Nuis. Toch was de 27-jarige schaatser na afloop kritisch over zijn eigen optreden.

"Als ik aan de start sta, wil ik winnen. Dat is niet gebeurd, dus daar baal ik wel een beetje van", gaf Verweij na afloop eerlijk toe. "Over het algemeen reed ik mooi mijn eigen race. De snelheid kwam makkelijk, maar ik kon mijn rit niet stabiel houden en vlak afmaken. De laatste tweehonderd meter was ik echt aan het langlaufen. Dat komt doordat ik een paar weken niet fit ben geweest."

Verweij noteerde een tijd van 1.41,95 en nam daarmee het Nederlands record van Nuis over. De rijder van Team LottoNL-Jumbo realiseerde twee jaar geleden in Salt Lake City een tijd van 1.42,14. Ondanks zijn scherpe tijd moest Verweij het in een onderling duel afleggen tegen zijn trainingspartner Denis Yuskov. De Rus trok met een tijd van 1.41,33 aan het langste eind.

"Als ik mijn laatste ronde terugkijk, zie ik nog heel veel foutjes en zie je hem gewoon kwalitatief beter schaatsen. Daarom rijdt hij harder en wint hij deze race. Op het eind wil ik te graag en verlies ik mijn techniek", analyseerde Verweij. 

"Ik heb nog een mooie tijd om mezelf te verbeteren. Het is positief dat ik steeds dichterbij kom. In Heerenveen zat ik er nog 1,6 seconde achter. Nu scheelt het iets meer dan een halve seconde. Ik rijd hier een nationaal record, dus dat is natuurlijk top. Er zitten ook genoeg goede punten aan mijn race, maar ik blijf kritisch. Er rijdt nog iemand sneller dan ik, dus er is nog een hoop werk aan de winkel." 

Op de vraag of Verweij verrast was door de razendsnelle tijd van Yuskov antwoordde hij. "Ik train nu een tijdje met hem, dus ik weet dat het erin zit. Het is zaak om allebei onze eigen rit te rijden. Dat deden we, maar hij is op dit moment nog net iets beter. Zo simpel is het."

Wereldrecord
In tegenstelling tot veel andere Nederlandse schaatsers gaat Verweij wel naar de vierde World Cup in het Amerikaanse Salt Lake City. "Wat ik daar ga rijden, moeten we nog bepalen. Dat weet ik nu nog niet. Natuurlijk is het aantrekkelijk om daar in deze vorm een 1500 meter te rijden. Het ligt hoger en als de luchtdruk goed is, is er daar veel mogelijk. Dan kan er zomaar nog wat tijd vanaf."

"Toch moet ik gefocust blijven op het doel. Het is uiteraard hartstikke mooi om een wereldrecord te rijden, maar het draait dit seizoen om andere zaken. Ik vind het veel belangrijker dat ik een goed olympisch kwalificatietoernooi rijd en optimaal op de Olympische Spelen sta."

Beste
Ondanks dat er volgens Verweij nog genoeg verbeterpunten zijn, is hij ook tevreden met waar hij op dit moment staat. "Ik ben inmiddels beter dan ooit. Wat dat betreft doe ik het goed, maar ik ben nog niet de beste en dat is wat telt."

De zilveren medaille van Verweij was zijn eerste individuele wereldbekermedaille in ruim drie jaar tijd. De 27-jarige schaatser stond eind 2014 in het Japanse Obihiro voor het laatst op het podium. Destijds pakte hij een bronzen plak op de schaatsmijl.

Foto : ANP

Nuis
Nuis moest op de 1500 meter genoegen nemen met een bronzen medaille. De rijder van Lotto-Jumbo, die zaterdag nog tweede werd op de 1000 meter, zette een tijd neer van 1.42,27, slechts een tiende boven zijn persoonlijke record (1.42,14).

"Tot 1400 meter was het een erg strakke rit", keek Nuis tevreden terug op zijn race. "Op de kruising riep Jac (Orie, red): 'Nog één bocht aan!' Dan doe je dat en wil je op het laatste rechte stuk nog één keer alles geven, maar ik schaatste met twee armen los. Daardoor verloor ik de controle en de snelheid. Voor mijn gevoel heb ik daar misschien wel een zilveren medaille laten liggen."

Jaloers
De 27-jarige Leidenaar moest al vroeg aan de bak. In de vierde rit nam hij het op tegen de Pool Konrad Niedzwiedzki. "Ik ben trots op mijn race, want ik heb hem eigenlijk in mijn eentje moeten rijden. Ik ben twee keer over hem heen gekruist. Als ik dan zo'n rit tussen Yuskov en Koen zie, dan ben ik daar wel een beetje jaloers op. Dan denk je: met zo'n rit rijd ik een dergelijke tijd ook."

Al met al keek Nuis tevreden terug op zijn optreden bij de derde World Cup. "Ik ben blij met mijn stijgende lijn. Ik heb het gevoel dat ik er gewoon weer sta. Het is jammer dat ik net geen PR heb gereden. Dat had er wel ingezeten, maar je hebt af en toe ook een beetje geluk nodig. Het gaat weer een beetje vanzelf en dat gevoel heb ik een tijdje niet gehad, dus dat is fijn. Het is nu zaak om deze lijn door te trekken en te knallen op het OKT."

Door Robert Prins - Laatste update op 27 dec 2017 om 00:01