Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2017

Round-up KPN NK Sprint Junioren

Daan Baks heeft de KPN NK Sprint bij de junioren A (mannen) gewonnen. De Brabantse schaatser won een 500 en een 1000 meter en legde daarmee zijn basis voor de titel. Mika van Essen en Niels Visser werden tweede en derde.

Foto : Neeke Smit

Baks was blij met zijn Nederlandse titel op de KPN NK Sprint voor junioren, maar vooral ook omdat hij de afgelopen week kampte met een liesblessure. Bij de Utrecht City Bokaal moest hij na 500 meter stoppen, omdat hij zijn lies verrekt had. "Dat was nog even spannend", zegt hij. "Mijn lichaam was mijn grootste uitdaging. Mentaal kan ik dat gelukkig wel aan en werd ik er niet nerveus van. Maar ik ben wel elke dag naar de fysiotherapeut gegaan om mijn lies weer fit te krijgen."

Op de eerste dag van het kampioenschap verloor Baks gelijk al twee van zijn grote concurrenten: Janno Botman en Stef Brandsen vielen uit het klassement door een diskwalificatie en een misstap. "Voor het toernooi was dat wel jammer", meent hij. "Die jongens zijn natuurlijk goede concurrenten. Maar goed, het hoort er wel bij. Je moet vier goede afstanden rijden."

Eindklassement KPN NK Sprint junioren A - heren:

  1. Daan Baks
  2. Mika van Essen
  3. Niels Visser

Leerdam oppermachtig
Bij de vrouwen (junioren A) was Jutta Leerdam oppermachtig. De wereldkampioen allround won op de KPN NK Sprint maar liefst vier (alle) afstanden en was daarmee een stuk sneller dan haar concurrentes. Nadat Leerdam aan haar techniek heeft gewerkt en die flink heeft verbeterd, lijkt er geen stop te zitten op de Westlandse schaatsster. Het afgelopen jaar won ze al alles en vanmiddag won ze dus ook de NK Sprint. 

Eindklassement KPN NK Sprint Junioren A:

  1. Jutta Leerdam
  2. Femke Beuling
  3. Elisa Dul 

Veenje fenomenaal op de 1000 meter en pakt titel op NK Sprint
Jeremy Overheul hadden allemaal kansen om de titel te winnen. Door twee fenomenale races op de 1000 meter ging Jur Veenje (17) uit Eernewoude er uiteindelijk met de Nederlandse titel sprint vandoor. Over vier afstanden was hij de snelste. "Dit was een spannend toernooi", zegt Veenje. "Het zat allemaal dicht op elkaar en ook de laatste 1000 meter moest ik goed rijden. Ik had al een kleine voorsprong opgebouwd, maar die moest ik wel verdedigen."

Vorig jaar reed Veenje een minder kampioenschap, omdat hij last had van zijn liezen. "Die blessure is nu gelukkig voorbij", vertelt hij. "Ik voelde me vandaag fit en ik had geen blessures. Ik wilde gewoon lekker en vooral ook hard rijden. Dat is gelukt. Dit is mijn eerste titel op het NK Sprint en daar ben ik erg blij mee."

Eindklassement KPN NK Sprint junioren B - heren:

  1. Jur Veenje
  2. Sebas Diniz
  3. Jeremy Overheul

Hier vind je de einduitslag

Femke Kok wint NK Sprint bij junioren B
Met een grote overmacht heeft Femke Kok de nationale sprint titel bij de junioren B (dames) gewonnen. De Friese schaatsster was maar liefst vier keerde de snelste: ze won twee keer de 500 meter en ook op de duizend meter was ze Georgie Dalrymple en Robin Groot, haar naaste concurrentes, te snel af. 

Eindklassement KPN NK Sprint junioren B - dames:

  1. Femke Kok
  2. Georgie Dalrymple
  3. Robin Groot

Hier vind je de einduitslag

VRIJDAG
Hevige strijd tussen Van Essen en Baks. 

Met een snelle tijd (36,98) trok Van Essen de winst op de 500 meter naar zich toe. De sprinter uit Schalkhaar pakte vijf honderdsten van een seconde op Baks, zijn directe concurrent. Baks was met een tijd van 1.11,88 echter de snelste op de 1000 meter en deed daarmee goede zaken voor zijn eindklassement. De jonge schaatser uit Raamsdonk was op de 1000 meter oppermachtig (hij was bijna een seconde sneller dan Janno Botman, de nummer twee) en legde daarmee een goede basis voor de nationale sprinttitel.

Vanmiddag rijden de jonge mannen echter opnieuw een 500 en 1000 meter en mogen ze samen uitmaken wie er met een Nederlandse titel sprint vandoor gaat.

Tussenklassement KPN NK Sprint Junioren A – heren:

  1. Daan Baks - 72.970
  2. Mika van Essen – 73.570
  3. Niels Visser – 73.640

Leerdam oppermachtig
Bij de vrouwen (junioren A) was Jutta Leerdam oppermachtig. Op de 500 en de 1000 meter pakte ze met twee scherpe tijden (38,82 en 1.16,15) de winst. De Westlandse schaatsster won eerder dit seizoen al vier gouden plakken bij de wereldbekerwedstrijd junioren in Inzell en werd in februari wereldkampioen allround bij de junioren. Niets lijkt haar nog van de nationale titel sprint af te kunnen houden of gooit Femke Beuling straks roet in het eten? De schaatsster uit Emmeloord kan ook erg goed sprinten en maakt met twee tweede plaatsen op de 500 en 1000 meter nog kans op de nationale sprinttitel.

Tussenklassement KPN NK Sprint Junioren A - dames: 

  1. Jutta Leerdam - 76.895
  2. Femke Beuling - 78.155
  3. Michelle de Jong - 79.015

Jur Veenje doet goede zaken bij de junioren B
Bij de junioren B (heren) staat Jur Veenje er goed voor. Hij won gisteren de 1000 meter in een tijd van 1.12,50 en werd met een tijd van 37,06 tweede op de 500 meter. Jeremy Overheul en Daan Kool staan in het tussenklassement van de KPN NK Sprint voor junioren B nu tweede en derde. Sebas Diniz pakte de winst op de 500 meter, maar werd slechts vijfde op de 1000 meter en is daardoor terug te vinden op de vierde plaats in het tussenklassement.

Bekijk ook de livestream van de KPN NK Sprint. En hier vind je de uitslagen van alle races.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan