Tickets
Shop
Nieuws 29 dec 2017

Round-up dag vier OKT: Nuis eindelijk naar Spelen

Op de voorlaatste dag van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf werden de olympische startbewijzen op de 1500 meter dames en 1000 meter heren verdeeld. Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra grepen hun kans op de schaatsmijl. Kjeld Nuis en Koen Verweij hadden succes op de 1500 meter.

Foto : Huub Snoep

1000 meter heren
Kjeld Nuis kan na twee mislukte olympische campagnes eindelijk zijn langverwachte debuut maken op de Winterspelen. De 28-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo plaatste zich bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf glansrijk op de 1000 meter.

De wereldkampioen op deze afstand zegevierde in een baanrecord van 1.07,64, tevens een wereldrecord op een laaglandbaan. Koen Verweij verzekerde zich als nummer twee (1.08,36) eveneens van een olympisch startbewijs op deze afstand. Nummer drie Thomas Krol (1.08,52) valt vooralsnog buiten de olympische selectievolgorde van de schaatsbond. Hij zal zich op de slotdag van het OKT proberen te plaatsen voor zijn favoriete afstand, de 1500 meter. 

Voor onder anderen Hein Otterspeer (vierde in 1.08,73), Dai Dai Ntab (zevende in 1.09,02) en Michel Mulder (tiende in 1.09,60) kwam er een einde aan hun olympische droom voor 2018. Het trio wist zich in Thialf evenmin te kwalificeren op de 500 meter.

Nuis en Verweij zijn zaterdag op de afsluitende 1500 meter ook de belangrijkste kandidaten voor een olympisch ticket.

Foto : Huub Snoep

1500 meter vrouwen
Regerend olympisch kampioene op de 1500 meter, Jorien ter Mors, kan haar titel in PyeongChang niet verdedigen. De vierde dag van het OKT leverde wel startbewijzen op Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra.

Ter Mors werd vrijdag vijfde op de schaatsmijl en de teleurstelling dat ze haar titel in PyeongChang niet kan verdedigen is groot. "Het liep gewoon niet lekker en ik weet niet waarom", begint Ter Mors, die zich eerder deze week wel op de 1000 meter wel wist te plaatsen, teleurgesteld. "Ik moet het doen met wat ik heb, maar dit betekent natuurlijk niet dat ik geen olympisch kampioen kan worden. Ik wil op de 1000 meter iets moois laten zien en heb natuurlijk ook de shorttrack nog."

In rit acht zette Ireen Wüst, de nummer twee van Sotsji, de winnende tijd van 1.54,78 op de klok. Lotte van Beek (1.55,51), die tijdens de Spelen van Sotsji op deze afstand het brons binnenhaalde, snelde in dezelfde rit naar plaats twee. "Vorig jaar voelde PyeongChang nog nooit zo ver weg. Ik kan het nog niet beseffen. Het is gewoon goed genoeg", jubelde ze na afloop. Ook het publiek werd bedankt: "Jullie zijn fantastisch, bedankt voor alle aanmoedigingen!"

Marrit Leenstra (1.56,16) reed in de voorlaatste race naar plaats drie, en stelt daarmee haar derde startbewijs veilig. 

De selectievolgorde na dag vier

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan