Tickets
Shop
Nieuws 27 dec 2017

Round-up dag 2 OKT: succes voor Team Justlease.nl & een spectaculaire 500 meter

Dat was hem alweer: dag twee van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen. Een dag vol succes voor Team Justlease.nl op de drie kilometer, en een spectaculaire 500 meter bij de heren.

Foto : Sander Chamid

500 meter
Ronald Mulder (34,49) en Kai Verbij (34,81) hebben zich op de tweede dag van het OKT in Thialf verzekerd van een ticket op de 500 meter in PyeongChang. De ploeggenoten van Team Plantina bleven regerend wereldkampioen Jan Smeekens (34,87) voor. Hij werd derde en moet afwachten wat de selectiematrix voor hem gaat doen. 

"Dit was meer dan spannend. Op weg naar Thialf zat ik in de auto te janken van de spanning", geeft Ronald Mulder na afloop van de bloedstollende strijd eerlijk toe. 

Regerend olympisch kampioen Michel Mulder (34,98) werd zesde. "Ik maakte in de laatste buitenbocht een misser en toen was mijn snelheid weg. De spanning ligt er zo hoog bovenop in de hele ploeg. Als je naar de tijden kijkt die gereden worden, behalve die van Ronald dan, dat slaat helemaal nergens op. Ronald is eigenlijk de enige die de spanning echt onder controle had."

 Dai Dai Ntab liep bij een tweede valse start tegen een diskwalificatie aan. "Ik heb mijn vuisten kapot geslagen", luidde het teleurgesteld. "De hele dag hiernaartoe is natuurlijk al een hel, maar dat dit zou kunnen gebeuren had ik nooit verwacht. Het is frustrerend dat ik niet laat zien wat ik kan en dat ik niet naar de Spelen ga."

Foto : Huub Snoep


3000 meter
Ploeggenoten van Team Justlease.nl Antoinette de Jong en Ireen Wüst plaatsten zich eerder op de dag voor de drie kilometer in PyeongChang. In rit zeven reed De Jong, de Nederlands kampioene op deze afstand, naar de snelste tijd van 4.02,07. Met nog maar één rit te gaan werd er op de wissel daarom al een klein feestje gevierd: het ticket was binnen. "Ik kan de spanning van het OKT aan", liet De Jong in een eerste reactie bij de NOS opgetogen weten. "Dat geeft me een heel goed gevoel en veel vertrouwen voor de Spelen in Zuid-Korea. De druk was vooraf groot en daarom de opluchting nu ook. Er zaten veel familieleden en vrienden hier op de tribune. De voldoening is daarom des te groter dat ik aan de verwachtingen heb kunnen voldoen."

In de laatste rit reed Ireen Wüst (4.03,39) naar plaats twee en verzekerde zich daarmee na een derde plaats op de 1000 meter ook voor de Olympische Spelen. "Missie geslaagd, ik ben tevreden", liet Wüst na afloop glimlachend weten. "Ik zag dat iedereen in de laatste ronden stuk gaan, dus ik wilde niet te hard van start. De snelheid kwam makkelijk, daar schrok ik wel een beetje van. Het ging niet perfect, maar het ticket is binnen."

Als er geen gekke dingen gebeuren is het derde ticket, dat op plaats tien van de selectievolgorde staat, voor Carlijn Achtereekte. "Natuurlijk ging ik voor de overwinning, maar het gaat uiteindelijk om dat olympische ticket. Het maakt me niet uit hoe ik eraan kom", lachte de rijdster van Team LottoNL-Jumbo na afloop. "Het hoeft niet perfect te gaan, maar deze is mooi binnen en dat haalt de druk eraf. Het geeft zeker zelfvertrouwen voor de vijf kilometer. Ik was erg zenuwachtig en iedereen zegt ook hoe een verschrikkelijk toernooi dit is. Het is ook heel spannend, maar heb er ook van proberen te genieten." 

De selectievolgorde na dag twee

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan