Sven Kramer is één van de drie genomineerde sporters voor de Sportman van het Jaar-verkiezing. Hij is overgebleven na een shortlist van elf namen. Kramer strijdt samen met Max Verstappen en Tom Dumoulin om de overwinning.

Sven Kramer won het afgelopen seizoen op elk toernooi waar hij aan meedeed een prijs. De Fries won onder meer het Europees- en wereldkampioenschap Allround en pakte goud bij de WK Afstanden op de 5000 en 10.000 meter. Zijn grootste concurrent is Tom Dumoulin, die de Giro d'Italia won. Bij de shortlist van elf namen stonden ook Sjinkie Knegt, Kjeld Nuis en Jan Smeekens.

Bij de Sportploeg van het Jaar maken de shorttrackers nog kans op deze titel. De Nederlandse ploeg, bestaande uit Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dennis Visser, won bij het WK in Rotterdam goud op de relay. Zij strijden met de voetbalvrouwen en de hockeymannen om de overwinning.

Bij de Coach van het Jaar is de bondscoach van de shorttrackers, Jeroen Otter, genomineerd voor de prijs. Hij neemt het onder meer op tegen Jac Orie, de coach van Team LottoNL-Jumbo, die op de WK Afstanden op elk individueel nummer bij de mannen een schaatser uit zijn ploeg zag winnen. De laatste genomineerde hierbij is Sarina Wiegman, de bondscoach bij de voetbalvrouwen.