Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2017

Jubelende Achtereekte: 'Voelt nog een beetje onwerkelijk'

Carlijn Achtereekte lijkt haar ticket te kunnen boeken voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. De 27-jarige schaatsster van Team LottoNL-Jumbo eindigde woensdagavond als derde op de 3000 meter. Een plek die naar alle waarschijnlijkheid voldoende is om te debuteren op de Spelen. "Of je mij mag feliciteren? Dat denk ik wel."

Foto : Soenar Chamid

"Ik dacht eerlijk gezegd dat het niet genoeg was", blikte Achtereekte direct na afloop terug op haar race. "Het was geen vlekkeloze rit, had nog een flinke misser op het rechte stuk. Ik reed 4.03,99 en dat is een tijd die meerdere meiden kunnen rijden, dus het was nog wel even zenuwslopend. Gelukkig zit ik deze keer aan de goede kant van de streep." 

Achtereekte moest al vroeg aan de bak op de drie kilometer. In de derde rit van de dag nam ze het op tegen het 21-jarige talent Esmee Visser. "Het is slopend als je in derde rit moet. Dan volgen er nog tien meiden en eigenlijk weet je niks. Al mijn concurrenten moesten nog komen. Ik durfde na afloop nog niet blij te zijn."

Uiteindelijk zouden alleen Ireen Wüst (4.03,39) en winnares Antoinette de Jong (4.02,07) onder de tijd van Achtereekte duiken. Daarmee was de derde plek een feit. Of het genoeg is voor de Spelen moet later deze week duidelijk worden. Een derde plek op de 3000 meter staat op de tiende plek van de prestatiematrix. Aangezien veel schaatssters zich waarschijnlijk op meerdere afstanden gaan kwalificeren, is de kans dat ze niet naar Zuid-Korea af mag reizen nihil. 

Onwerkelijk
"Het voelt nog een beetje onwerkelijk", gaf Achtereekte eerlijk toe. "Ik wist dat ik een kans zou maken om bij de beste drie te eindigen, maar ik ging vooraf voor de winst. Toch gaat het hier niet om gouden medailles, maar om olympische tickets. Het maakt in principe niet uit of je eerste of derde wordt, zolang je er maar bij zit. Dat is het enige wat telt", zei Achtereekte terwijl ze de ene na de andere felicitatie op haar telefoon binnenkreeg. "Sorry, het geluid staat nog aan. Volgende keer zet ik hem op trillen", lachte ze.  

De schaatsster uit Lettele was vooraf erg gespannen. "Je moet het in deze wedstrijd laten zien, dat maakt het allemaal erg spannend. Iedereen is fit en doet er alles aan om naar de Spelen te mogen. In vier minuten moet je laten zien wat je waard bent. Dat is gelukt, zelfs met een niet perfecte rit. We kunnen er lang en breed over praten, maar achteraf maken die foutjes niet meer uit."

Foto : Sander Chamid

Zenuwslopend
Ook na haar rit had Achtereekte het even moeilijk. "De minuten dat ik na mijn race moest wachten, waren echt verschrikkelijk. Iedereen om me heen vroeg: 'Waarom blijf je niet kijken?' Maar ik wilde weg van het middenterrein. Ik ben naar de kleedkamer gegaan om mijn spullen te pakken. Daar waren ook mijn trainers, de mensen bij wie ik wilde zijn. Het was zenuwslopend. Voor de laatste rit stond ik tweede, dus als zowel Ireen als Irene (Schouten, red.) onder mijn tijd dook, had ik niks gehad."

"Kjeld (Nuis, haar teamgenoot bij Lotto-Jumbo, red.) zei steeds: 'Carlijn, het komt goed. Je gaat het halen.' Zelf was ik er allesbehalve zeker van, dacht alleen maar: het is niet genoeg. Toen de voorsprong op Irene iedere ronde iets groter werd, kon ik rustig ademhalen. De opluchting was groot, dit is de perfecte beloning voor maandenlang keihard werken. Of je mij al mag feliciteren met het ticket? Dat denk ik wel. Dit kan bijna niet meer misgaan."

Het eerste ticket lijkt dus binnen, maar Achtereekte komt de komende dagen nog op meer afstanden uit, namelijk de 1500 meter (vrijdag) en 5000 meter (zaterdag). "De kop en druk zijn eraf. Dit geeft veel vertrouwen voor de vijf kilometer, de afstand die mij in principe nog beter ligt. Ik heb er zin in. Nu wil ik dat tweede ticket ook, maar eerst een klein feestje vanavond."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan