Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2017

Jesse Vriend zielsgelukkig met eerste zege

De vreugdekreet van Jesse Vriend galmde nog lang na onder het dak van De Uithof. Maanden wachten kwam samen in een prachtige eruptie van vreugde, nadat Vriend bij de Beloften de eindsprint in de achtste race van de KPN Marathon Cup naar zijn hand had gezet. Ruud Slagter en Tom den Heijer hadden het nakijken.

Foto : Neeke Smit

Het was een pittige koers die de Beloften in Den Haag op het ijs toverden. Vrijwel vanaf het begin werd er hard gereden en regende het vluchtpogingen. Maar uiteindelijk was er niemand die zich kon ontworstelen aan de greep van het peloton, waardoor de sprint de beslissing moest brengen. Daarin kreeg Jesse Vriend de beloning waar hij al weken naar hunkerde.

"Ik zat er al weken tegenaan", verzuchtte Vriend. "Wat zeg ik, vorig jaar al. Vierde, vierde, vijfde. Elke keer net niet. Dat het nu dan eindelijk wel lukt, is geweldig. En als je er lang op moet wachten, dan komt het inderdaad wel uit de tenen."

Versnellen
Vriend voelde al snel dat het de goede kant op ging. "Toen ik de laatste bocht uit kwam had ik veel snelheid over. Ik kon er mooi tussendoor en al na twee, drie stappen versnellen. Op dat moment wist ik eigenlijk al dat ik 'm had. Dan voel je nog wel even wat zenuwen, maar ik voelde ook dat ik sneller was dan de jongens om me heen."

Dat het zo lang duurde voor die eerste overwinning er kwam, kon Vriend best verklaren. Hij is, vertelde hij, niet echt een sprinter of een afmaker. "Ik moest het echt wel hebben van een groepje dat wegrijdt. En daarin zat ik af en toe net niet goed, reageerde op dingen waar ik niet op moest reageren. Dan word je ongeduldig, ja. Wil je te graag. Ik ben een jongen die van een harde koers houdt, die de wedstrijd wil maken. Maar soms wacht ik niet lang genoeg. Vandaag ging ik ook al na 92 ronden mee in de eerste groep. Dan denk ik 'shit, moet ik niet doen'. Maar het was een extreem harde koers, en dat zag je terug in de eindsprint. De jongens die van het zware werk houden, kwamen uiteindelijk naar voren."

Niets gestolen
Mario Donker zag dat met een grote lach aan. De ploegleider van team Stehmann was bijzonder gelukkig voor Vriend en voor zijn ploeg. "Deze jongen verdient dit zo. Hij werkt er enorm hard voor. En hij heeft vanavond helemaal niets gestolen hè? Dit was dik verdiend", stelde Donker.

Bij de ploeg van Stehmann ligt de nadruk op het opleiden van rijders die willen doorstromen naar de Topdivisie. Vriend hoopt dat hij ook tot die categorie behoort. "Daar heb ik ook over gesproken met Mario. Ik heb ook gezegd dat ik er niet ben om bij de Beloften te blijven, ik wil graag naar de Topdivisie. Daarom is het nu lekker dat ik een overwinning te pakken heb. Want je kunt wel wat willen, maar je moet het ook laten zien."

In het klassement bleef het oranje pak om de schouders van Jan Korenberg.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan