Het gaat goed met de meiden van Ziuz. De nog piepjonge marathonploeg verzekerde zich al van een aantal klasseringen binnen de top tien. Voorlopig hoogtepunt van het team is de podiumplaats van Elsemieke van Maaren. "De sponsor was meteen blut."

De vreugde na die eerste podiumplaats van het Ziuz-team was groot. En dat betrof, verduidelijkt Elsemieke van Maaren, niet alleen maar het brons dat zij destijds tijdens de marathon in Hoorn behaalde. "Uitgerekend die wedstrijd hadden we een afspraak met onze sponsor Gerrit Baarda. Als er iemand op het podium zou komen, kregen we allemaal een bonus van tweehonderd euro. Dat was wel een beetje extra motivatie, en het was ook meteen jackpot. Ik voelde me best een beetje schuldig, want de sponsor was meteen blut." Met een dikke lach: "Maar het was natuurlijk ook wél leuk."

De 20-jarige Van Maaren is de benjamin in de ploeg, die onder leiding staat van de ervaren coach Valentina Berga-Belloni. Maar die titel van 'benjamin' zouden de drie anderen net zo goed kunnen dragen. Kelly Schouten, Bianca Bakker en Chantal Hendriks zijn stuk voor stuk 22 jaar jong.

Rappe sprint
Van dat kwartet zijn Van Maaren en Schouten – die twee jaar terug al een wedstrijd op haar naam schreef - de dames met een rappe sprint in de benen. "Toch had ik een podiumplaats helemaal nog niet verwacht", bekent Van Maaren. "Aan de andere kant heb ik inmiddels best veel snelheid. Komt ook door mijn trainingen met langebaners. Ergens hoop je dan dat het een keer in een eindsprint ook lukt, en als dat ook echt gebeurt, is dat natuurlijk geweldig."

De Zuilichemse, en dus dorpsgenoot van het te vroeg gestopte talent Pieter-Jan van Eck, genoot net als alle andere marathonschaatsers van een weekendje rust voor ze zaterdag mogen aantreden in Deventer voor alweer de zevende wedstrijd van de KPN Marathon Cup dit seizoen. Van Maaren zocht niet de zon op. "Ik ben gewoon thuis gebleven. Wel getraind, maar ook zaterdagavond even lekker uit eten. Dat kon nu."

Zelfvertrouwen
Ze staat in De Scheg in ieder geval met zelfvertrouwen aan de start. "Dat heeft die podiumplaats me zeker wel opgeleverd. Ik ben dit seizoen nieuw bij Ziuz, wat een betere ploeg is dan mijn vorige. Ik voel me goed binnen de ploeg, maar baalde ook een beetje als ik finales wat te ver van achteren zat. Maar nu werd ik zelf een keer derde, en dan denk je toch 'ik kan het wel'." In Deventer zou ze het mooi vinden een keertje mee te zitten in een kopgroep. "Ja, mee zitten in een ontsnapping is geweldig. Maar zo'n pelotonsprint vind ik ook mooi hoor."

Haar ambities kan ze nog niet echt vormgeven als het gaat om schaatsen. "Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Maar ik weet wel dat je van marathonschaatsen niet kan leven, zeker niet bij de dames. Daarom is mijn studie ook belangrijk." Ze studeert commerciële economie en loopt daarvoor momenteel stage. "Een half jaar lang, veertig uur per week. En dat is precies in het schaatsseizoen. Niet lekker. Ik moet een hoop regelen en plannen, kan daardoor ook niet met de andere meiden trainen in Heerenveen. Het is te ver, kost te veel tijd."

Gelukkig haalt ze veel plezier uit het schaatsen en is er voldoende lol met haar ploeg. "Die is echt superleuk met een heel fijne sfeer. Met de meiden, Valentine en een mega-enthousiaste sponsor. Dat geeft veel energie en hopelijk kunnen we dat nog eens belonen met een mooie klassering."

Door Eric Korver - Laatste update op 27 dec 2017 om 00:01