Tickets
Shop
Nieuws 11 dec 2017

Dweilpauze: Bloemen 'breekt' record, opluchting voor Kuiper

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : ANP

Nieuws van het weekend
Naast de World Cup in Salt Lake City was er meer nieuws het afgelopen weekend. Tijdens de algemene vergadering van de Friesche Elf Steden werd bekendgemaakt dat de Elfstedentocht vanaf nu ook gereden mag worden door mensen van 16 en 17 jaar oud. De leeftijdsgrens lag voorheen altijd op minimaal 18 jaar oud. Ook liet het bestuur weten dat voor de vrouw die als eerste finisht een zilveren armband klaar ligt. Die prijs wordt aangeboden door de nabestaanden van Janne Rinske van der Weg; de eerste vrouw die de Elfstedentocht in 1917 uitreed.

En goed nieuws voor de schaatsers in Hongarije. Er komt in 2022 een nieuw schaatstempel in Boedapest. De regering heeft het plan van de hoofdstad goedgekeurd. Niet alleen de langebaanschaatsers, maar ook kunstrijders, shorttrackers en ijshockeyers kunnen in deze overdekte ijshal hun meters maken.

Buitenlanders in het nieuws
We kunnen er niet omheen bij dit kopje. In Salt Lake City werden er maar liefst drie wereldrecords door buitenlanders uit de boeken gereden. De eerste kwam op naam van Denis Yuskov, die op de 1500 meter de 'baby' van Shani Davis afsnoepte. De Rus was twee honderdste sneller dan de Amerikaan, die het record in 2009 reed.

Zondag kreeg ook de Japanse Nao Kodaira het record waar ze lang naar smachtte. Op de 1000 meter reed zij Brittany Bowe uit de boeken. Het meest besproken record kwam zondagavond op naam van Ted-Jan Bloemen, die ervoor zorgde dat Sven Kramer al zijn wereldrecords nu kwijt is. Op de 5000 meter scherpte de Nederlandse Canadees het record aan tot 6.01,86. Het record van Kramer stond tien jaar lang op 6.03,32.

Top
Thomas Kennes plaatste zich bij de Golden Spin in Zagreb voor het EK Kunstrijden, dat van 15 tot en met 21 januari in Moskou wordt gehouden. Kennes behaalde met een 57.43 (30.33 TES) en 98.61 (44.61 TES) in Kroatië met gemak de kwalificatienormen van de ISU en bleef daarmee ook binnen de eisen van de KNSB. Een mooie prestatie van de Nederlander.

Bij de zevende KPN Marathon Cup in Deventer zegevierde Kelly Schouten in de sprint van het peloton. En dat terwijl ze er bijna voor koos om niet mee te doen. De 22-jarige rijdster van Team Ziuz reed op de A1 en dacht dat het geen zin meer had om door te rijden. Bovendien kwam ze veel te laat aan. Maar ze deed toch mee en dat pakte goed uit: Schouten won de sprint van Iris van der Stelt en de teruggekeerde Manon Kamminga. Bij de heren won Evert Hoolwerf alweer zijn derde Cupwedstrijd. Hij versloeg in de sprint (van de kopgroep) de leider van het klassement Crispijn Ariëns.

Flop
Geen enkele gouden medaille (in de A-groep) en geen enkel wereldrecord meer in handen. Dat is de conclusie na de World Cup in Salt Lake City. Nee, niks om je zorgen over te maken, want het gros van de Nederlanders was niet in Amerika aanwezig. En op de kortste drie sprintafstanden waren we ontzettend dicht bij goud, op de 500 en 1000 meter van de vrouwen na. Marrit Leenstra (1500 meter), Koen Verweij (1000 en 1500 meter) en Kai Verbij (500 meter) werden tweede en zijn dus in topvorm. 

Op de langste afstand had Nederland weinig in te brengen. Bij de vrouwen was Melissa Wijfje de enige Nederlandse deelneemster. Zij werd in een nieuw persoonlijk record toch nog netjes negende. Bij de mannen deden er twee heren van Team Clafis mee aan de 5000 meter: Erik-Jan Kooiman eindigde als laatste, Bob de Vries als achtste. Moeten de mannen (en vrouwen) van Jillert Anema zich zorgen gaan maken?

Tijd
2.55,57 - De opluchting was groot na het binnenhalen van de twee extra olympische tickets. Bij afwezigheid van Jorien ter Mors, Ireen Wüst en Antoinette de Jong moest bondscoach Geert Kuiper even puzzelen wie hij bij de cruciale wedstrijd in Salt Lake City zou gaan opstellen voor de ploegenachtervolging. Uiteindelijk koos hij voor Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Melissa Wijfje. Het bleek een succesteam, want het drietal zette een nieuw Nederlands record neer (2.55,57) en greep achter het razendsnelle Japan het zilver.

Nederland eindigde zo bij de beste zes landen en tevens bij de twee snelst gereden tijden. Voor Kuiper (en de drie rijdsters) een lekkere afsluiter van het World Cup-seizoen. Vorige week viel Van Beek bij de team pursuit, waardoor Nederland nog niet zeker was van plaatsing. Zij revancheerde zich afgelopen weekend dus uitstekend met haar landgenotes. De grote vraag die nu bij de bondscoach ligt, is: wie stelt hij op bij de Olympische Spelen? Dat hangt natuurlijk ook af van wie zich plaatsen, maar feit is dat er genoeg te kiezen is.

Quote
"Als Sven hier was geweest, denk ik dat ik hem eraf had gereden." Deze quote kan maar van één iemand zijn, namelijk de nieuwe wereldrecordhouder op de 5000 meter, Ted-Jan Bloemen. De Canadese Nederlander verpulverde het tien jaar oude record van Kramer, die de World Cup in Salt Lake City oversloeg. Kramer is namelijk met zijn ploeg op trainingskamp in Collalbo om zich optimaal te prepareren voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) eind december. 

De vraag blijft echter wel: wat als Sven Kramer er wel was geweest? Had hij dan het wereldrecord gepakt? Bloemen denkt van niet. Maar zijn coach, Bart Schouten, weet het nog niet zo zeker. "Tot nu toe heeft Kramer Ted-Jan in elk duel verslagen. Maar als Sven heeft gekeken, zal hij vanavond niet zo lekker slapen", aldus Schouten in gesprek met de NOS

Beeld
We blijven nog even bij Bloemen, die het wereldrecord van Kramer letterlijk brak. Hij mocht zijn nieuwe bord er zelf opzetten. Na het record op de 10 kilometer heeft hij nu dus ook het record op de 5 kilometer. 

Foto : ANP

 

 Bron: NOS


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan