Voormalig topschaatsster Cindy Klassen werd zondag op de laatste dag van de World Cup in Calgary in het zonnetje gezet. De Canadese, die in haar loopbaan onder meer zes olympische medailles veroverde, werd geëerd voor haar indrukwekkende schaatscarrière. Daarnaast werd er een grote banner van haar onthuld in de Olympic Oval.

"Dit is een speciaal moment voor mij, het is mooi om zo geëerd te worden", zei Klassen na afloop van haar toespraak in gesprek met schaatsen.nl. "Daarnaast word ik er ook wel een beetje emotioneel van. Het is prachtig dat ik op deze manier in het zonnetje word gezet tijdens een World Cup hier in Calgary. Erg overweldigend."

"Toen ik daar op het podium stond, kwamen er veel herinneringen in mij naar boven. Het is een eer om nu tussen grootheden als Susan Auch, Catriona Le May Doan en Jeremy Wotherspoon te hangen. Ik weet nog dat ik in de beginjaren van mijn loopbaan tegen hen opkeek. Ik zag ze op televisie tijdens de Olympische Spelen van 1998 in Nagano en dacht: ik wil daar later ook staan. Nu word ik in één adem met ze genoemd, dat is nog een beetje onwerkelijk."

Klassen, die bij de Olympische Spelen van Turijn in 2006 een gouden medaille won op de 1500 meter, volgt het schaatsen nog altijd op de voet. "Canada heeft een sterk team en we hebben al mooie dingen laten zien tijdens de eerste World Cups van het seizoen. Ik denk dat we deze sterke lijn kunnen doortrekken en ben benieuwd wat we kunnen laten zien tijdens de aankomende Winterspelen in Pyeongchang. Ik blijf mijn landgenoten in ieder geval op de voet volgen."

Politieagente
De inmiddels 38-jarige Canadese zette in juni 2015 na langdurig blessureleed een punt achter haar loopbaan. Na haar carrière besloot ze iets compleet anders te doen. Klassen patrouilleert tegenwoordig als politieagente door de straten van de Canadese stad Calgary.

"Ik vind het een prachtige baan", aldus Klassen. "Natuurlijk mis ik de sport weleens. Iedere keer als ik hier in de Olympic Oval bij wedstrijden aanwezig ben, denk ik de eerste tien minuten: oh, wat zou ik graag op het ijs staan. Toch verdwijnt dat gevoel altijd vrij snel als ik terugdenk aan al het harde werken en de blessures die ik heb gehad. Dan kom ik tot de conclusie dat ik blij ben dat ik het tegenwoordig vanaf de zijlijn kan aanschouwen. Misschien dat ik in de toekomst nog wel als coach aan de slag ga, maar voor nu focus ik mij op deze carrière. Ik heb het namelijk erg naar mijn zin."

Als we Klassen vragen waarom ze politieagente is geworden, begint ze hard te lachen. "Om heel eerlijk te zijn, wilde ik toen ik klein was al agente worden, maar toen kwam ik in aanraking met het schaatsen en werd dat mijn prioriteit. Na mijn loopbaan was ik aanwezig bij een informatiebijeenkomst van een politieofficier. Ik dacht: nu ben ik te oud, dus waarschijnlijk zit een carrière als politieagente er niet meer in. Dat bleek echter niet het geval."

"Na afloop van de bijeenkomst kwam hij naar me toe en zei: 'nee joh, je bent nog helemaal niet te oud. Wil je een keer met ons mee om te kijken of je het leuk vindt?' Ik besloot het te doen en was meteen verkocht. Na een aantal keer mee te zijn geweest, heb ik gesolliciteerd en werd ik aangenomen. Zo is het allemaal begonnen."

Overeenkomsten
Volgens Klassen zijn er veel overeenkomsten tussen het schaatsen en haar nieuwe baan. "Je bent onderdeel van een team. Daarnaast het je een sergeant, die de leiding over je heeft. Zeg maar een soort coach. Ook bij dit beroep moet je samenwerken en mensen kunnen vertrouwen. Tot slot is het net als het schaatsen hard werken, maar dat vind ik niet erg. Als je iets leuk vindt, gaat het allemaal vanzelf."

Naast het feit dat ze het van kleins af aan al wilde worden, was er nog een belangrijke reden voor Klassen om agente te worden. "De gemeenschap heeft mij tijdens mijn schaatscarrière altijd enorm gesteund en aangemoedigd, dus in de volgende stap van mijn leven wilde ik graag iets terugdoen, met een baan waarin ik verschil kan maken." 

Routineklus
Klassen doet het nu zo'n twee jaar en heeft in die periode al verschillende situaties meegemaakt. "Iedere dag gebeuren er weer leuke, gekke en bizarre dingen tijdens mijn werk, maar dat maakt het ook zo leuk. Elke dag is anders. Je weet nooit wat je kunt verwachten. Het kan zomaar zijn dat je op pad wordt gestuurd voor een routineklus, maar dat het helemaal uit de hand loopt. Je wordt dagelijks zowel fysiek als mentaal uitgedaagd en dat vind ik geweldig."

Klassen kende een zeer succesvolle loopbaan. De 38-jarige Canadese won zes medailles op de Olympische Spelen (1x goud, 2x zilver en 3x brons). Ook veroverde ze elf plakken op de WK Afstanden en werd ze twee keer wereldkampioene allround (2003 en 2006).

Door Robert Prins - Laatste update op 27 dec 2017 om 00:01