Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2017

Bart de Vries bereikt zijn tweede doel

Twee doelen had Bart de Vries zichzelf gesteld voor dit seizoen. Hij wilde goed presteren op de langebaan en een marathon winnen. Dat eerste doel kon hij al snel vergeten, maar die marathonwinst kwam er zaterdagavond in Den Haag. In de sprint van een kopgroep troefde hij in de finale van de achtste KPN Marathon Cup zin medevluchters Marcel van Ham en Johan Knol af.

Foto : Neeke Smit

Groot was het peloton niet dat er in Den Haag aan de start stond. Slechts 44 rijders, inclusief de Beloften Leander van der Geest en Niels Overvoorde. Heeft veel te maken met het naderende olympisch kwalificatietoernooi, waar een aantal mannen in actie komt.

Het was dan ook even schrikken op het moment dat een grote groep zich halverwege de koers losmaakte uit een peloton. Na telling bleken dat achttien mannen, een groep net even kleiner dan het peloton. Bouw & Techniek, de formatie van Bart de Vries, zat daar met drie man bij. Niet goed, vond De Vries. "Wij gaan altijd uit van een verhouding van één op drie of vier. Nu zaten we met drie man op achttien. Te weinig."

Verhouding
De kersverse vader uit Heerenveen was dus niet echt gelukkig met de kopgroep, die overigens nog serieus in gevaar kwam op het moment dat Jouke Hoogeveen er alleen vandoor ging. De diesel van De Haan Westerhoff had ook al een ronde voorsprong en leek op weg naar nummer twee. "Ik had er geloof in dat ik nog een ronde zou kunnen pakken, tot het moment dat ik een oranje pak op de kop van het peloton zag rijden. Crispijn Ariëns. Dan weet je dat het moeilijk wordt", vertelde Hoogeveen.

Dat had hij goed gezien. De groep kwam weer bij elkaar, waarna pas in de finale een nieuwe scheuring ontstond. Vijf mannen reden weg: Johan Knol, Christoffel Hendriks, Bart van der Vlugt, Marcel van Ham en Bart de Vries. "Dat was een groepje waarmee ik wel wilde wegrijden", stelde De Vries. "Ik had toch wel het gevoel dat ik die jongens kon hebben."

Foto : Neeke Smit

Ervaring
In die kopgroep was De Vries ook de enige die al ervaring had met het winnen van een wedstrijd. De jongste telg uit het schaatsgezin won al eens in Alkmaar en Tilburg. "Je bent altijd wel een beetje nerveus, maar er waren inderdaad zelfs jongens bij die nog nooit op het podium hadden gestaan. Dat is voor mij wel een voordeeltje."

Dat speelde hij ook prima uit. De Vries kwam als eerste de laatste bocht uit en gaf die voorsprong niet meer weg. Van Ham kwam nog wel dichtbij, maar redde het niet. Daar baalde de Alkmaarder flink van. "Ik heb nog nooit gewonnen en dan ben je er zo dicht bij. Heel jammer. Maar ik ben net begonnen aan mijn sterke periode en ik hoop mezelf nog meer kansen te geven."

Aanvallen
Bart de Vries noteerde dus zijn derde overwinning, en ook de tweede voor zijn ploeg dit seizoen. ’’Dat is toch wel heel erg lekker. We laten ons zien in de wedstrijden en dat mag best beloond worden. In die kopgroep had ik ook even overleg met Jordy Harink. De conclusie was duidelijk. 'We gaan aanvallen', zeiden we. Mooi als dat loont."

In het klassement kwam Robert Post een stuk dichter bij leider Crispijn Ariëns. De man van Okay Fashion & Jeans/Interfarms miste de slag en betaalde daarvoor de prijs.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan