Het is nog maar net september, maar zaterdag staat de eerste wedstrijd van het winterseizoen alweer op het programma. De shorttrackers mogen in Heerenveen de eerste punten gaan sprokkelen bij de KNSB Cup. Een week later is de Invitation Cup gevolgd door de selectiewedstrijd voor de wereldbekers. Bondscoach Jeroen Otter legt uit wat het belang is van deze wedstrijden.

KNSB Cup – 2 september
"De KNSB Cup is in het algemeen een wedstrijd tussen Nederlandse rijders. Er zijn er zes in het seizoen. Na die zes wedstrijden, waarin elke afstand twee keer wordt gereden, krijg je een kampioen. Het is vergelijkbaar met een wereldbeker, maar dan op Nederland gericht. Wij kunnen echter met de Nationale Trainingsselectie (NTS) hooguit aan één of twee wedstrijden meedoen. De eerste wedstrijd is zaterdag in Heerenveen. Daar zullen tien van de dertien rijders van de NTS aan meedoen.

Het is belangrijk voor de rijders om het wedstrijdritme weer op te pakken. Een wedstrijd, hoe klein ook, geeft altijd een beetje spanning. Daar moet je weer ingroeien, je hebt ze nodig om in de juiste modus te komen. Het horen van ‘Go to the start’ en ‘Ready? Go!’ doet iets met je, hoe goed je ook bent. Bovendien doen er ook een aantal buitenlanders mee die geregeld met ons meetrainen, dat maakt het ook nog wat leuker."

Invitation Cup – 9 en 10 september 
"De Invitation Cup is een week na de KNSB Cup; deze is ook in Heerenveen. De Invitation Cup is een internationale wedstrijd, hier doen zo’n zes à zeven landen aan mee. De KNSB Cup en de Invitation Cup zijn minder van belang dan de selectiewedstrijden op 22 september, maar we nemen ze wel mee richting de wereldbekerwedstrijden. En zoals ik al zei, deze wedstrijden zijn lekker om in het wedstrijdritme te komen. Bovendien worden hier ook relays gereden en niet bij de selectiewedstrijd."

Selectiewedstrijd – 22 september
"Deze wedstrijd is de belangrijkste van de drie. Maar als je goed wil presteren, is het fijn om een aantal wedstrijden gereden te hebben. Bij deze selectiewedstrijd wordt bepaald wie er naar de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Boedapest en Dordrecht gaan. Alleen de nummer één van het klassement plaatst zich automatisch voor de wereldbekers.

Waarom maar één? Omdat iedereen die een medaille haalde op het WK al voorgeselecteerd is voor de eerste wereldbekers. Dat houdt in dat de vier relaymannen (Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dennis Visser en Sjinkie Knegt) en Suzanne Schulting al zeker zijn van de wedstrijden in Boedapest en Dordrecht.

Dat betekent dus dat er bij de mannen nog twee rijders zich kunnen kwalificeren. Degene die als eerste eindigt bij de selectiewedstrijd in Heerenveen gaat automatisch en de andere rijder wordt aangewezen door de selectiecommissie, waar ik ook onderdeel van uitmaak. Bij de mannen is de concurrentie groot, bij de vrouwen iets minder. Voor hen zal het dan ook iets minder spannend zijn dan de heren.

Bij de rijders die worden aangewezen kijken we vooral naar de inzetbaarheid voor de relay, dat is het speerpunt van ons. Zijn ze standvastig, hebben ze overzicht, kunnen ze goed duwen? Dat zijn allemaal punten die van belang zijn om deel te kunnen nemen in het relayteam. Het is natuurlijk moeilijk om in een individuele wedstrijd te bepalen wie een goede relayrijder is, dus we kijken ook naar afgelopen seizoenen en de Invitation Cup."

Olympische Spelen
"Hoe je je moet plaatsen voor de Spelen kun je het beste even bekijken in het selectiedocument. Het belangrijkste in ieder geval om deel te nemen is dat je kans maakt op een medaille. Bij de dames en de heren is dat de relay, dus de invulling van de teams zal voornamelijk rond de relay hangen."

Wereldbeker Boedapest 28 september – 1 oktober
Wereldbeker Dordrecht 5 - 8 oktober

Door Rijcko Treep - Laatste update op 11 sep 2017 om 12:41