Hoe is het om te stoppen met dat wat je het allerliefste doet? Ex-shorttrackster Margriet de Schutter is ervaringsdeskundige. Voor haar recent hernieuwde boek ‘Stoppen & Doorgaan’ interviewde ze vijftien bekende ex-topsporters, waaronder Stefan Groothuis, Yvonne van Gennip en Erben Wennemars, over hun carrière en het moment dat ze topsport achter zich lieten.

“Het doel van dit boek is om het thema van stoppen en doorgaan onder de aandacht te brengen en te laten zien dat je juist door open en kwetsbaar te zijn heel krachtig kan zijn. En bovendien zijn het allemaal persoonlijke verhalen,” vertelt De Schutter. “Daardoor is er heel veel uit te halen. De één haalt er de nazorg uit, de ander hoe iemand tot een bepaalde topprestatie heeft weten te komen. De tegenslagen, de blessures. Hoe ga je überhaupt om met verandering, hoe pak ik mijn nieuwe leven weer op? Als je stopt verandert je lichaam, je voeding, je mentale toestand. In het boek is te lezen hoe alle verschillende sporters met deze thema’s omgaan.”

Christijn Groeneveld
Eén van de meest ingrijpende verhalen is dat van Christijn Groeneveld. “Hoe hij de val heeft beleefd en hoe hij daarmee om is gegaan, ik denk dat een gemiddeld persoon allang in een depressie was gekomen. Hoe hij op een positieve manier daarmee om heeft weten te gaan heeft me heel erg aangegrepen en vond ik heel bewonderenswaardig”, aldus De Schutter.

Ook het verhaal van Stefan Groothuis vindt ze inspirerend. “Hoe hij met zijn depressie is omgegaan en wat hij daarin gedaan heeft. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Wat voor methodes hij heeft toegepast om daar bovenop te komen. Hij heeft daar nu ook zijn werk van gemaakt.”

“Ik denk dat het ook een inspirerend boek kan zijn voor mensen buiten de sportwereld, die meer willen weten over hoe je omgaat met verandering en tegenslagen in het leven. Dat kan zowel groot als klein zijn. Sport is hier de metafoor.”

Shorttrack
De Schutter was zelf van 1998 tot 2010 onderdeel van het Nationale shorttrack team. Haar hoogtepunt was de wereldbekerfinale in Heerenveen in 2007. “We reden de relayfinale in eigen huis en toen mocht ik invallen voor Annita van Doorn. Ik was steeds reserve en toen werd ik ingezet. Een heel bijzonder moment.” Uiteindelijk werden ze vierde.

De populariteit van shorttrack is sindsdien enorm toegenomen, merkt ze. “Als ik het op straat noem dan kennen mensen Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting. Toen ik het zelf beoefende, moest ik nog uitleggen wat shorttrack precies was!”

WK in Ahoy
Tijdens het KPN WK Shorttrack was De Schutter er ook bij. Samen met Marloes Wesselink (voormalig beachvolleybalster) deed ze verslag van het evenement. “Mijn huidige werk in de media en mijn verleden in het shorttrack kwamen samen, dat vond ik heel speciaal.”

“Geweldig hoe de sport zich ontwikkeld heeft! Als oud-shorttrackster was ik sprakeloos toen ik die donderdag voordat het begon als reporter om me heen keek. ‘Wow, als dit straks helemaal vol zit’, dacht ik.”

Met bewondering praat ze over de huidige selectie. “Met coach Jeroen Otter heeft de sport een hele grote sprong gemaakt. Dat Knegt op de 500 meter wereldkampioen werd en de mannen bij de relay wereldkampioen werden is een teken aan de wand dat het super gaat. Er zit ontzettend veel potentie in die groep, mooi om te zien. Dat belooft veel voor de Spelen.”

Speciaal voor alle schaatsfans is dit boek met €2,50 korting te verkrijgen. Kijk hier voor meer informatie.

Door Jessica Merkens - Laatste update op 06 jul 2017 om 12:15