Het Nederlandse schaatsen heeft er een Regionaal Talentencentrum (RTC) bij. Deze week heeft de KNSB RTC Midden erkend en zette dinsdag, op de thuisbasis van het nieuwe RTC in Utrecht, de handtekeningen onder een samenwerkingsovereenkomst voor twee jaar.

Na de RTC’s Noord, Noord-West en Oost is Midden het vierde talentencentrum in Nederland. In eerste instantie richt RTC Midden zich op langebaanschaatsen en shorttrack.

Voor het langebaandeel is Stefano Donagrandi als coach aangetrokken. De Italiaan was voorheen werkzaam bij Team Corendon. Wilma Boomstra is de trainster bij de shorttrackers, met oud-topper Niels Kerstholt als assistent. In de toekomst zal ook inline-skaten onderdeel te maken van RTC Midden. De ambitie is om dat vanaf 2017 aan te bieden.

De KNSB is in 2014 gestart met het inrichten van RTC’s en heeft daarbij een helder doel voor ogen, legt programmamanager Emiel Kluin uit. “Het gaat ons om het behoud en zelfs uitbreiding van ons niveau in het schaatsen bij de senioren.”

En juist met de RTC’s verwacht Kluin dat doel te kunnen halen. Door de talentenopleiding te decentraliseren, zonder een vaste Jong Oranje-selectie, en tegelijkertijd hoge topsporteisen aan de RTC’s te stellen is er een grotere groep jongere schaatsers die kennis maakt met topsport dan voorheen. “Er zijn nu fulltime coaches beschikbaar voor talenten die daarvoor alleen voor merkenteams beschikbaar waren”, aldus Kluin. “En voor veel meer talenten gaan de omstandigheden omhoog.”

Daarbij krijgen de RTC’s in de regio’s vaak steun van lokale bedrijven en overheden waardoor het gezamenlijke kapitaal voor talentontwikkeling omhoog gaat. Bij RTC Midden is bijvoorbeeld Sports & Businesscampus De Vechtsebanen een belangrijke partner. De eigenaar stelt gratis ijs en andere faciliteiten beschikbaar aan het RTC. Ook zijn de Gemeente Utrecht en Vereniging Sport Utrecht (VSU) enthousiast over de nieuwe status van het RTC.

Voorzitter van het talentencentrum, Eelco van der Werf, is zeer content met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Hij is vol verwachting over de toekomst. “De komst van het RTC Midden maakt veel enthousiasme en initiatieven los in de regio, zowel bij de ijsbaan, gemeente, scholen als betrokken organisaties, maar niet in de laatste plaats bij de schaatsers zelf, de trainers, verenigingen en vrijwilligers.”

Door Erik van Lakerveld - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:33