Jochem Uytdehaage doet als ambassadeur van Skate4AIR uiteraard mee aan de eerste editie van de Daylight Challenge op 11 februari. Hij kijkt er om meerdere redenen enorm naar uit.

Skate4AIR organiseert al jaren een goede doelentocht op de Weissensee (Skate4AIR Classic), waarmee in totaal al 1,8 miljoen euro werd opgehaald voor onderzoek naar taaislijmziekte (Cystic Fibrosis). Ook deze winter wordt de Classic weer verreden, maar Skate4AIR heeft ook een nieuw evenement in het leven geroepen: de Daylight Challenge.

In Zweden rijden de deelnemers van zonsopkomst tot zonsondergang op het Zweedse Runnmeer, dichtbij Falun. En één van die schaatsers is meervoudig olympisch kampioen Jochem Uytdehaage, die overigens net als andere jaren ook acte de présence geeft tijdens de Classic op de Weissensee (3 februari 2017). 

Denk niet dat de Utrechter zomaar zijn bekende naam heeft verbonden aan dit goede doel. Nee, taaislijmziekte komt voor Uytdehaage heel dichtbij. “Mijn nichtje heeft taaislijmziekte”, vertelt hij. “Ik weet hoe ingrijpend deze ziekte kan zijn. En daarom ben ik enorm gemotiveerd om zoveel mogelijk geld op te halen.”

Wat voor nog meer motivatie zorgt, is dat er de afgelopen jaren mooie vooruitgang is geboekt in het onderzoek naar Cystic Fibrosis. Uytdehaage: “We zien CF langzaam veranderen van een dodelijke naar een chronische ziekte. Dat is geweldig. Dat is niet alleen de verdienste van Skate4Air, maar we hebben wel een aanzienlijke bijdrage geleverd met al het geld dat we hebben opgehaald.”

“Maar we zijn er nog niet. CF is een ziekte met heel veel mutaties. Dat betekent dat er ook veel verschillende soorten medicijnen nodig zijn. Wat voor de ene patiënt werkt, werkt bij veel anderen niet. Medicatie is maatwerk en daar is veel geld voor nodig. De NCFS (Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, red.) is hier druk mee bezig, maar dit kost nog zeker 5 miljoen euro. En daarom gaan wij dus ook nog even door. Met heel veel enthousiasme.”

Sterker, Skate4AIR spreidt de vleugels uit. Uytdehaage: “Met de Daylight Challenge hopen we natuurlijk extra geld op te halen. Vorig jaar zaten we op 350.000 euro. Nu gaan we voor 400.000. Maar dat is het niet alleen. We willen ook vernieuwend en uitdagend blijven. Nieuwe ervaringen aanbieden.”

“Ons nieuwe evenement wordt fantastisch. De strijd met jezelf aan gaan in de prachtige Zweedse natuur op heel mooi ijs. En rondom de tocht organiseren we allerlei Zweedse activiteiten, zoals  ijszeilen en ijswakduiken. Ook houden we het wat kleinschaliger. We willen zo’n vijftig deelnemers meenemen. Het wordt dus wat knusser, intiemer. Zelf kan ik me dan ook gemakkelijk tussen de verschillende groepjes bewegen, als die ontstaan tijdens de tocht. Iedereen persoonlijk motiveren.”

Overigens is Uytdehaage niet de enige voormalig olympisch kampioen die meedoet aan de Daylight Challenge. Ook de Zweed Tomas Gustasfon (In de jaren ’80 goed voor drie gouden olympische medailles) is van de partij. Gustafson is ambassadeur van de  Zweedse Cystic Fibrosis Foundation.

Wil jij meedoen aan deze challenge? Inschrijven is nog mogelijk. Ga voor meer informatie naar de website van https://www.skate4air.nl/

 

Door Ties Aben - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:44