Tickets
Shop
Nieuws 16 nov 2016

Speaker Jannes vernoemt duif naar winnares marathon Haarlem

In voorbereiding op de marathonwedstrijd in Haarlem, waarvan hij aanstaande zaterdag via de livestream verslag doet is Jannes Mulder ook druk met zijn hobby; postduiven. Nu heeft hij een probleem: voor zijn nieuwste aanwinst is hij nog op zoek naar een mooie naam. “Nu dacht ik; de voornaam van de winnares in Haarlem, zo gaat de duif ook heten”, vertelt hij.

De nieuwe postduif hoeft zich trouwens geen moment eenzaam te voelen, want in het duivenhok zit een volledig schaatspeloton op haar te wachten. “Ik heb al een Sjoerd, Evert, Crispijn en Gary zitten”, luidt het enthousiast.

De postduif-hobby stamt al uit Mulders kindertijd en het heeft naar eigen zeggen best veel weg van het schaatsen. “Je hebt net als in het schaatsen verschillende disciplines. Zo heb je ‘Vitesse’, die vliegen tot 250 kilometer. Dat zijn eigenlijk de sprinters onder de duiven. ‘Midfond’ zijn de midden-lange afstandsrijders, die gaan tot 350 kilometer. ‘Fond’-duiven vliegen tussen de 450 en 750 kilometer en kun je vergelijken met de tien kilometerrijders. Dan heb je nog de ‘Marathon’-duiven, die gaan tot wel 1400 kilometer.”

De 'naam voor duif- actie' gaat volgens Mulder trouwens geen frequent ding worden. “Ik kan er niet teveel hebben, want ik ben natuurlijk ook druk met het schaatsen, skeeleren en wielrennen”, lacht de speaker. “Als je op een plek als de Weissensee komt merk je trouwens dat er veel meer mensen in het schaatsen zijn met postduiven. Daar krijg ik heel vaak te horen: ‘Hee Jannes, hoe gaat het met de duifjes?’”

Of Speaker Jannes zelf nog een voorkeur heeft voor een naam, en dus winnares van de wedstrijd in Haarlem? “Dat maakt me helemaal niet uit, maar ik ben blij dat Lollobrigida voor de mass start in Nagano zit. Ze heeft een prachtige naam hoor, maar om elke keer: 'komkomkom Fransesca' te roepen klinkt toch een beetje lastig.”

Wie de marathonwedstrijd live wil zien kan natuurlijk terecht in Haarlem. De thuisblijvers zullen door Jannes zelf op de hoogte gehouden worden. Hij verzorgt namelijk het commentaar bij de livestream op schaatsen.nl. 
Lees alles over de Marathon Cup in Haarlem op onze speciale pagina.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan