De kogel lijkt nu toch wel door de kerk en Koning Winter krijgt zonder pardon groen licht komende week. Thialf heeft serieuze uitbreidingsplannen richting de Lage Landen en komt vanaf het weekend aan zet. Dit betekent warempel dat er schaatsijs gevormd gaat worden na maandag en we later kunnen schaatsen.

Eerst volop dynamiek met storm aan zee en sneeuwperikelen elders 

Tot die tijd is er ook nog wel wat aan de hand in weerland, met name veel dynamiek op korte termijn. Neem nu de stormachtige perikelen uit het noordwesten tot vrijdagmiddag en de ijskoude ‘watersneeuw’ die later op donderdagavond ook al haar opwachting maakt met name in de hogere regionen van Nederland. Een enkel weerbureau heeft het nog steeds over een sneeuwlaag van 5-10 centimeter, maar zo royaal zal het witgoed niet aandikken mijns inziens. Tot ongeveer 5 centimeter lijkt me regionaal haalbare kaart.

De sneeuw die er gaat vallen (met name in de hogere delen van het land: Veluwe, Salland, Drenthe) dooit weer goeddeels weg op de vrijdag als we de temperatuur zien oplopen tot circa 5 graden boven nul. Wel vallen er dan periodiek flinke buien met onder meer stofhagel en natte sneeuw. Ook in het weekend blijft het nog tamelijk guur met temperaturen die nog altijd royaal boven het vriespunt bivakkeren. Maandag moet dan de overgangsdag worden richting een duidelijk kouder - en dus winters weertype.

Pas vanaf maandag doorzettende vorst in Nederland

Eerst op dinsdag zit het grootste gedeelte van het land in de vorst en kunnen we waarschijnlijk de eerste ijsdag gaan noteren op de meeste plaatsen. Het hele etmaal rond blijft het dan vriezen. De dagen daarna worden alleen maar kouder. De oostelijke stroming lijkt nog iets aan te trekken onder auspiciën van een deftig hogedrukbolwerk boven Scandinavië enerzijds. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een ‘trekpaard’ in de vorm van een lagedrukgebied nabij Italië. Eind volgende week koerst die lage drukpendant geleidelijk richting Oost-Spanje en zien we de hoge drukactiviteiten boven Noord-Europa iets tanen.

Gradiëntloze zone geeft extra koude nachten eind volgende week. We komen dan meer te liggen in een zogenaamd gradiëntloos gebied: een gebied met weinig circulatie vanwege de geringe drukverschillen met de afstand. Juist dan kunnen de nachten in de van origine koude continentaal polaire lucht extra koud uitpakken waarbij -13 of -14 graden haalbaar is op de koudste stekken.   

Flinke sneeuwbuffer Europese vasteland versterkt koudestroom

Een voordeel (nu al)  is dat een groot deel van het Europese continent al bedekt is met een sneeuwlaag. Er komt nog sneeuw bij de komende dagen in de gebieden ten oosten - en zuidoosten van Nederland. Als die wind maar lang genoeg oost of zuidoost blijft, is de aanvoer van koude continentale lucht vanuit de frigide sneeuwvelden gewaarborgd.

Al met al staat een interessante vorstperiode voor de deur die tenminste tot en met het weekend van 21-22 januari zou kunnen aanhouden. Uiteraard wordt er mooi schaatsijs opgebouwd vanaf aanstaande maandag en op dit moment verwacht ik dat men rond vrijdag 20 januari op natuurijs kan schaatsen in een flink deel van Nederland.

Vooruitzichten middellange termijn  

Tijdens het weekend is er nog weinig te merken van debuterend winterweer. Tot en met maandag blijft de temperatuur zowel overdag als ook in de (meeste) nachten ruim boven nul. De maxima komen nog uit tot zo’n 6 graden. Eerst maandag, of uiterlijk dinsdag wandelt de vorst ons land olijk binnen vanuit het oosten. Vooral richting het volgende weekend kan het ronduit koud zijn met in de nachten in het algemeen 5 tot 10 graden vorst en ook overdag negatieve temperaturen. De regio Twente, delen van Oost-Brabant en Limburg blijven het koudst met kans op -12 of -13 graden gedurende de nacht(en). Ook overdag blijft het dan zeer koud met soms slechts -3 tot -5 graden op het thermometerdisplay. Het weerbeeld is daarbij meest vriendelijk: droog, vrij zonnig en doorgaans weinig wind op het pleit.

Uitermate spannend wordt het rond het volgende weekend, dus vanaf pakweg 21-22 januari. Gaan de scherpste kanten dan van de duurkou af, of krijgt Koning Winter juist een nieuwe impuls bij de gratie van structurele luchtdrukstijgingen in de regio IJsland/Groenland? Mocht die laatste ontwikkeling pro Thialf inderdaad gestalte krijgen, zijn we wellicht vertrokken voor een langdurige koude episode waarbij ook de sneeuwopties significant toenemen.       

undefined

Hier zien we de geleidelijk dalende temperatuurcurve voor het oosten van Nederland met de referentie Twente. Een reeks ijsdagen zit er sowieso in en strenge vorst in de nacht(en) lijkt ook haalbare kaart.

undefined

 

Het kaartje toont de sneeuwbedekking van 12 januari en we zien dat al een groot deel van het Europese vasteland onder een laag sneeuw ligt. De blauwe kleuren komen overeen met zo'n 5 tot 20 cm. sneeuw.  

Meer weerinfo is er eventueel via www.weerprimeur.nl en op de weerprimeurlijn 0900-1234554.

Door Marc E. Putto - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:48