In aanloop naar het KPN WK Shorttrack maken we elke week nader kennis met een rijder uit de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS). In aflevering 2: Leon Bloemhof.

Naam: Leon Bloemhof
Geboren: 16 juli 1995
Woonplaats: Heerenveen
Twitter: @leonbloemhof
Instagram: @leonbloemhof

 Waar en wanneer stond je voor het eerst op shorttrackschaatsen?
“Toen ik een jaar of tien was, maakte ik mijn eerste meters op shorttrackschaatsen. Dat was in de oude IJshal Leeuwarden. Het jaar daarvoor had ik al aan schaatsen gedaan bij de schaatsschool. Tijdens die trainingen zag ik altijd anderen shorttracken op de binnenbaan. Dat leek mij veel cooler.”

 Waar geniet je het meeste van op het ijs?
“Ik geniet ervan als je tijdens een zware training al helemaal kapot bent en de coach “laatste 2 ronden” hoort roepen op het moment dat jij in laatste positie de baan inkomt. Dan begint het inhaalspelletje waardoor ik meteen verkocht was aan de sport.”

 Met wie train je het liefst?
“Met mensen die dezelfde insteek als ik hebben, zodat we elkaar kunnen helpen om naar een nog hoger niveau te komen. Zo houd je elkaar scherp en blijf je jezelf elke dag en elke training verbeteren.”

 Wat is de gedachte achter je helmontwerp?
“Ik ben nog bezig met een ontwerp. Het wordt een verwijzing naar het dorp waar ik ben opgegroeid. Wat ik al kan verklappen is dat het wapen van Sint Jacobiparochie op mijn helm komt.”

 Op welk moment in je shorttrack carrière ben je het meest trots?
“Mijn Nederlandse juniorenrecords op de 500 en 1000 meter en de eindzege in de Europa Cup Final in 2015. In dat toernooi won ik twee afstanden en het overall klassement.”

 Wie heeft het meeste bijgedragen aan jouw weg naar de top?
“Dat zijn mijn ouders en bondscoach Dave Versteeg. Zonder mijn ouders had ik nooit vier keer per week op de ijsbaan kunnen staan om mijn rondjes te rijden. Dave ken ik al een lange tijd en hij weet precies wat goed voor mij is en wat niet. Samen weten we  precies hoe we het maximale resultaat uit de trainingen kunnen halen.”

 Wat is je ultieme doel?
“Dit seizoen wil ik podium rijden bij het KPN NK Shorttrack en me zo plaatsen voor de laatste twee World Cups, het EK en het WK. Mijn ultieme doel is goud op de Olympische Spelen in 2022 en 2026.”

 Waar kijk je het meest naar uit tijdens het KPN WK Shorttrack?
“Om als Nederlandse rijder toegejuicht te worden door een uitverkocht Ahoy, dat moet heerlijk zijn.”

Op weg naar Ahoy met Lara van Ruijven
Op weg naar Ahoy met Rianne de Vries
Op weg naar Ahoy met Dennis Visser
Op weg naar Ahoy met Daan Breeuwsma
Op weg naar Ahoy met Freek van der Wart
Op weg naar Ahoy met Dylan Hoogerwerf
Op weg naar Ahoy met Itzhak de Laat
Op weg naar Ahoy met Yara van Kerkhof
Op weg naar Ahoy met Mark Prinsen

Volg de Nederlandse shorttrackers op weg naar het KPN WK Shorttrack via Instagram.com/ShorttrackNL en Facebook.com/ShorttrackNL