In aanloop naar het KPN WK Shorttrack maken we elke week nader kennis met een rijder uit de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS). Deze week: Lara van Ruijven.

Naam: Lara van Ruijven
Geboren: 28 december 1992
Woonplaats: Heerenveen
Twitter: @LaraVanRuijven
Instagram: @LaraVanRuijven

Waar en wanneer stond je voor het eerst op shorttrackschaatsen?
“Ik was 6 toen ik mijn eerste rondjes op de shorttrackbaan in de Uithof in Den Haag reed. Ik deed al aan langebaanschaatsen en was door een vriendje uit de straat uitgenodigd om een keer mee te doen met shorttrack. Toevallig was dat vriendje Adwin Snellink, met wie ik nu over de wereld reis naar de World Cups.”

 Waar geniet je het meeste van op het ijs?
“Ik geniet ervan wanneer ik totaal ontspannen schaats. Er is niets fijners dan lekker en makkelijk door de bochten te draaien.”

Met wie train je het liefst?
“We trainen vanzelfsprekend bijna elke dag gezamenlijk met hele team. Ik zou de meiden uit de ploeg dan ook niet kunnen missen op het ijs.”

 Wat is de gedachte achter je helmontwerp?
“Ik wilde eigenlijk voor een mat zwart ontwerp met drie tulpen gaan, maar ik heb me bedacht. Het moet een gaaf en vet ontwerp zijn en dat gaat met een paar tulpen niet lukken. Er staat nu nog niks op m’n helm, ik ben er nog mee bezig.”

Op welk moment in je shorttrack carrière ben je het meest trots?
“Op mijn bronzen medaille bij  de World Cup in februari in Dresden. Ik had al eens een zilveren medaille  gewonnen, maar in die race had ik wat geluk. Het was zonder geluk misschien ook wel gelukt, maar in Dresden was er geen twijfel mogelijk. Die bronzen medaille in Dresden voelde als de ultieme beloning.”

 Wie heeft het meeste bijgedragen aan jouw weg naar de top?
“Mijn familie heeft er altijd voor gezorgd dat ik veel kon en mocht sporten en dat ik altijd naar de training gebracht werd. Op latere leeftijd was het vooral m’n vader die overal mee naartoe ging.”

 Wat is je ultieme doel?
“Ik wil op de Olympische Spelen van Pyeonchang goud winnen op de 500 meter en met het relay team. Ook bij het WK wil ik die dubbel pakken.”

Waar kijk je het meeste naar uit tijdens het KPN WK Shorttrack?
“Naar het moment dat ik voor het eerst het ijs op kan stappen in een bomvol Ahoy.”

Op weg naar Ahoy met Leon Bloemhof
Op weg naar Ahoy met Rianne de Vries
Op weg naar Ahoy met Dennis Visser
Op weg naar Ahoy met Daan Breeuwsma
Op weg naar Ahoy met Freek van der Wart
Op weg naar Ahoy met Dylan Hoogerwerf
Op weg naar Ahoy met Itzhak de Laat
Op weg naar Ahoy met Yara van Kerkhof
Op weg naar Ahoy met Mark Prinsen

Volg de Nederlandse shorttrackers op weg naar het KPN WK Shorttrack via Instagram.com/ShorttrackNL en Facebook.com/ShorttrackNL