Op 95-jarige leeftijd is oud-kunstrijdster Ellen Burka-Danby overleden. De in Amsterdam geboren Danby woonde al ruim 60 jaar in Canada, maar won in Nederland vele wedstrijden.

Danby was een dochter van Joodse ouders, de familie werd in 1943 opgepakt en afgevoerd naar doorgangskamp Westerbork, zo meldt de NOS.  Haar ouders en grootmoeder stierven in Sobibor in Polen, maar Burka-Danby registreerde  zich in Kamp Westerbork als Nederlands kampioene kunstrijden en dat is haar redding geweest. De kampcommandant was namelijke een liefhebber van de sport. 

Danby trouwde na de oorlog met de Tsjechische kunstenaar Jan Burka en samen vertrokken zij in de jaren 50 naar Canada, waar zij succesvol werd als coach op 26 WK's en 7 Winterspelen. Ook coachte ze haar eigen dochter naar de wereldtitel in 1965.

In 2014 werd ze door de KNSB onderscheiden met de 'Blijk van Erkenning', In hetzelfde jaar schreef Huub Snoep een column over haar bijzondere leven en verdiensten voor het kunstrijden, deze is hier terug te lezen.