Gerben Jorritsma heeft in de strijd om het laatste ticket voor het WK Sprint een voorsprong genomen op Jesper Hospes en Pim Schipper.

De rijder van Team LottoNL-Jumbo toonde zich op de eerste 500 meter bij de World Cup in Stavanger de snelste Nederlander in de B-groep.

Jorritsma liet een tijd van 35,42 noteren en eindigde daarmee als zesde. Hospes kwam tot 35,46 (achtste), terwijl Schipper dankzij zijn 35,83 22e werd.

De zege ging naar Tae-Yun Kim. De Zuid-Koreaan volbracht zijn race in 34,93. Jonathan Garcia uit de Verenigde Staten (35,21) en de Japanner Yuma Murakami (35,39) maakten het podium compleet.

Naast Jorritsma, Hospes en Schipper maakt ook Kjeld Nuis nog kans om naar het WK te gaan. Hij komt later op de dag in de A-groep in actie.

De winnaar van een klassement over de beste 500 en 1000 meter van dit weekend plaatst zich voor het toernooi in Seoul. Beide afstanden worden in Stavanger twee keer verreden.

Kai Verbij en Ronald Mulder verzekerden zich als nummers een en twee bij het KPN NK Sprint al van de eerste twee startbewijzen voor het WK.

Lees alles over de World Cup in Stavanger op onze speciale pagina.