Met een knalrood hoofd deed Jade van der Molen donderdag na de 3000 meter haar verhaal. Ze wist haar rit met een paar honderdsten verschil te winnen van ex-ploeggenote Imke Vormeer in een tijd van 4.17,04. “Imke had de laatste binnenbocht en ik weet wel dat zij altijd nog iets extra’s over heeft, gelukkig kon ik net voorblijven.”

Wel de ritwinst dus, maar een strijd in de marge van het deelnemersveld. “Het loopt het hele jaar niet zo lekker. Mijn PR ligt op 4.09 en ik wist dat dat moeilijk zou worden”, aldus de schaatster, die morgen ook aan de start staat van het KPN NK marathonschaatsen.

Jong Oranje

De 22-jarige Van der Molen zat drie jaar lang in Jong Oranje en werd onder andere derde op de 3000 meter op het WK junioren. “Na Jong Oranje dacht ik ‘wat wil ik?’ Bij een commerciële ploeg kon ik niet terecht en ik vond de marathons erg leuk.” Ze kon terecht bij de schaatsmeiden, een langebaan/marathonformatie waar onder andere Rixt Meijer en Iris van der Stelt ook voor reden in het verleden.

Moeizame samenwerking

Van der Molen rijdt dit jaar voor de langebaan/marathonploeg Gelasta Vloeren, ééntje die ze deze zomer formeerde samen met Jack de Rijke, oud ploegleider van de schaatsmeiden. “Anders dan ik gewild had”, doelt ze op de lange periode van onzekerheid. Ze vervolgt: "In de zomer heb ik bijna alles alleen getraind. Dat dit niet ideaal is merkte ik vooral in de winter toen ik ook geen maatjes had om me aan op te trekken.” 

In de winter daarop liep de samenwerking tussen haar en De Rijke ook niet lekker. Inmiddels is De Rijke niet meer actief als coach van de formatie. “We hebben in goed overleg besloten de samenwerking te stoppen”, vertelt Van der Molen. “Gelukkig kan ik één training per week aansluiten bij de heren marathonploeg Man&Mach. Daar ben ik ze dankbaar voor. Het is nu niet optimaal en volgend jaar hoop ik het ook zeker anders te doen."

Thomas Krol

De schaatster woont samen in Heerenveen met Thomas Krol, de sprinter van Team Plantina. Deze feestdagen ziet ze hem niet zoveel, sinds Kerst zit hij namelijk in een hotel met de ploeg. “Maar ik kon nog wel even langs hoor, ik kreeg mijn schaatsen niet scherp”, vertelt Van der Molen lachend. “We proberen elkaar in zo’n weekend als deze wel te steunen. Ik hoop dat hij super hard gaat en zich plaatst.”

Een langebaanploeg zou Van der Molen zelf ook best willen. “Maar met zo’n tijd als die van donderdag wordt het lastig,” glimlacht ze. 

Ondanks de tegenslagen brandt de 22-jarige schaatster van ambitie. “Schaatsen is wat ik het liefste doe, ik hoop volgend jaar beter te zijn om mee te doen op de lange afstanden.” 

Morgen is het KPN NK Marathonschaatsen in Thialf, Heerenveen. Waar te volgen? 

 

Door Jessica Merkens - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:47