Tickets
Shop
Nieuws 08 jun 2016

ISU-congres: Nieuwe opzet EK langebaan

Het EK langebaan krijgt een nieuwe opzet. Dat is een van de belangrijkste conclusies na de derde dag van het ISU-congres in Dubrovnik.

Foto : Margarita Bouma

Het toernooi wordt jaarlijks over drie dagen gehouden met een wisselend programma, waardoor de EK's voor meer landen interessant worden. In de jaren voor en na de Olympische Spelen staat er een gecombineerd EK Allround & Sprint gepland, terwijl in de andere jaren de EK Afstanden verreden worden.

Op het EK Allround worden traditionele vierkampen verreden, dus 500-3000-1500 en 5000 meter bij de dames en 500-5000-1500 en 10.000 meter bij de heren. Bij de EK Afstanden rijden de dames de 500-1000-1500 en 3000 meter; de heren de 500-1000-1500 en 5000 meter.

Ook zijn de Team Pursuit, Mass Start en Team Sprint toegevoegd. De 500 meter, net als op de Spelen,  één keer verreden, Het voorstel om de langste afstanden voor de dames en de heren (5 en 10 kilometer) toe te voegen aan de EK Afstanden is niet aangenomen. De nieuwe EK-opzet gaat per direct in, wat betekent dat het eerste EK Allround & Sprint in 2017 in Zakopane zal worden verreden.

De KNSB toont zich bij monde van technische directeur Arie Koops tevreden met de wijzigingen. “Het EK stond onder druk en dreigde zelfs te verdwijnen. Deze nieuwe opzet geeft sprinters en afstandsspecialisten nu ook een EK en dat maakt het voor meer landen interessant. Ook zijn we blij dat de traditionele vierkamp behouden blijft."

Programma WK Afstanden

Het Nederlandse voorstel om de programma opzet van het WK Afstanden aan te passen, is wel goedgekeurd. Vooral de tien kilometer op de openingsdag zorgde voor onvrede. Sporttechnisch botst dat als je als schaatser op meerdere afstanden wil uitkomen. Het programma van de WK Afstanden ziet er vanaf 2017 als volgt uit:

  • Dag 1: 3000m dames, 5000m heren
  • Dag 2: 500m dames, 500m heren, Team Pursuit dames, Team Pursuit heren;
  • Dag 3: 5000m dames, 10000m heren, 1000m dames, 1000m heren;
  • Dag 4: 1500m dames, 1500m heren, Mass Start dames, Mass Start heren.

Vanaf het seizoen 2018-2019 wordt ook de Team Sprint aan het programma toegevoegd. De 500 meter zal ook bij dit toernooi nog maar één keer worden verreden. De KNSB was tegen dit voorstel, maar kreeg geen steun.

Het KNSB-voorstel om van het ’officieuze’ werelduurrecord een officieel werelduurrecord te maken, is door de landen omarmd. Het voorstel is nog niet als zodanig aangenomen, omdat de ISU de regelgeving eerst moet uitwerken, alvorens tot erkenning kan worden overgegaan.

Deelnemers EK en WK shorttrack

Wel stemde men in met de motie die stelt dat het gastland van een EK of WK shorttrack altijd met het maximale aantal van drie rijders bij de dames en heren mag uitkomen. Deze regel gaat per direct in. Dit betekent dat Nederland bij het WK in Ahoy Rotterdam ook bij de heren met drie rijders mag starten. Op basis van de uitslag van het jongste WK had Nederland recht op slechts twee startplekken.

Cees Juffermans, voorzitter van de Atletenvereniging en oud-shorttracker vindt de wijziging een mooi winstpunt voor de aankomende wereldtitelstrijd. “Maar ik vind deze aanpassing sowieso fundamenteel. Voor elk organiserend land is het goed dat je eigen land met het maximaal mogelijke aantal rijders mag uitkomen. Daar haal je publiek en wellicht ook sponsoren mee naar binnen.”

Anoniem jureren kunstrijden

Tot slot wordt het anoniem jureren bij het kunstrijden per direct afgeschaft. Jeroen Prins, internationaal scheidsrechter bij het kunstrijden, noemt het een enorme mijlpaal: “Anoniem jureren was echt niet meer van deze tijd. Als je de sport wilt vernieuwen, is dit een van de eerste dingen die je moet aanpassen. Het heeft helaas meerdere congressen geduurd voor dit is aangepast. Het voorstel is nu gelukkig vrijwel unaniem aangenomen.”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan