De eerste natuurijsbanen zijn maandagochtend opengegaan. De vorst van zondag op maandag was voor een aantal banen voldoende om een geschikte ijsvloer voor recreanten aan te leggen.

Onder de eerste banen waren, evenals vorig jaar, Hard Gaat-ie uit De Lier en De Vooruitgang uit Ammerstol. Die laatste baan is traditiegetrouw op de eerste ijsdag alleen geopend voor leden van de ijsclub. De betonnen baan van zeventig bij negentig meter in De Lier is wel open voor iedereen.

Ook al geopend is de ijsbaan van de Arnhemse IJsclub Thialf in sportpark 't Cranevelt. Ondertussen aast IJSCH uit Haaksbergen op die eerste marathon en roept de club via Facebook vrijwilligers op om te helpen. Zo verwacht de club mogelijk dinsdagavond al een marathon te kunnen organiseren.

Dat deze banen na één nachtje vorst de deuren kunnen openen ligt aan de ondergrond van de banen: beton. Gedurende de nacht is er op de betonvloer laagje voor laagje water aangebracht. En omdat er onder het ijs geen water ligt, hoeft de ijsvloer ook veel minder dik te zijn dan op water.

Schaatsen op andere plekken dan op natuurijsbanen zoals die in De Lier, Arnhem en Ammerstol is nog niet mogelijk en onveilig

Het IJs Op!

Wil je altijd direct weten waar je kan schaatsen? Download dan de app Het IJs Op! van schaatsen.nl. Download de app voor iPhones hier en de app voor voor Android toestellen hier.