Niet Sjinkie Knegt, niet Daan Breeuwsma, maar Dylan Hoogerwerf ging er op het KPN Shorttrack met de nationale titel vandoor. De jonge schaatser, die ook wel ‘Churandy’ wordt genoemd, profiteerde in de superfinale (3 km) handig van een valpartij van Breeuwsma en pakte zijn eerste nationale (allround) titel.

Het lijkt wel alsof hij Surinaamse roots heeft. Zo relaxt gaat Dylan Hoogerwerf (19) met het schaatsen om. Een A-finale, een kans op het podium en zelfs een kans op de nationale titel. Hoogerwerf wordt er niet warm of koud van. Tenminste zo lijkt het. "Hij is zo relaxt", vertelt Jeroen Otter, de bondscoach van het shorttrackschaatsen. "Hij schrikt niet als een wedstrijd even niet goed gaat en blijft altijd vrolijk. Daarom noemen we hem ook Churandy, naar die topsprinter Churandy Martina. Dylan blijft altijd relaxt, soms tot het monotone af. Maar bij dit NK heeft dat goed gewerkt, want anders word je geen Nederlands kampioen."

Deejay 

Dylan Hoogerwerf werd vanmiddag Nederlands kampioen shorttrack. En dan niet alleen op een sprintafstand zoals de 1000 meter, maar hij won ook het hele kampioenschap. Voor Sjinkie Knegt, die op de 1000 meter onderuit werd geschaatst, en voor Daan Breeuwsma, die na drie afstanden bovenaan stond, maar hard tegen de boarding aan knalde, omdat hij een botte schaats had en zijn grip op het ijs verloor. "Ik geloof het zelf nog niet helemaal", zegt Hoogerwerf met een grote grijns op zijn gezicht. "Het begint nu een beetje binnen te komen. Hiermee kwalificeer ik me als individuele schaatser dus ook voor het EK en dat is helemaal geweldig. Het lijkt me geweldig om daar in Turijn te mogen rijden."

In zijn vrije tijd is Hoogerwerf deejay, of beter gezegd ‘Di Age’ zoals hij zichzelf noemt. Refererend aan zijn eigen intialen: DH. Als zijn vrienden bij hem thuis komen om te chillen en te rappen, dan zet hij er muziek onder. Ooit wil hij verder in de muziek, maar voorlopig concentreert de jonge schaatser uit Wateringen zich op het schaatsen. Met de trance muziek in zijn oren bereidt hij zich bij het NK Shorttrack ontspannen op zijn wedstrijden voor. "Natuurlijk heb ik ook zenuwen", zegt hij. "Maar ik heb geen angst ofzo. En ik ben zeker niet bang voor die grote jongens als Daan en Sjinkie. Het maakt mij niet uit wie er voor me rijdt. Als ik op het ijs sta, dan doe ik er alles aan om die jongens voor me in te halen. Dan wil ik die jongens gewoon voorbij."

Als Hoogerwerf met een grote grijns het podium opstapt en zijn gouden medaille krijgt omgehangen, staat zijn coach Jeroen Otter het tafereel met een glimlach te bekijken. "Dylan laat zich hier wel zien. Hij heeft mooi aanvallend gereden en dat is beloond. Ik houd wel van jongens die zo durven aan te vallen. Die net over de grens durven te stappen en ervoor gaan. Daar wint hij vandaag het Nederlands kampioenschap mee."

Pech voor Breeuwsma en Knegt

Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt waren wat minder blij met hun zilveren en bronzen plak. Ook zij hadden het KPN NK Shorttrack graag gewonnen, maar gingen beiden om verschillende redenen onderuit. Breeuwsma ging na drie races aan de leiding en was vastberaden om in de superfinale (de  3 kilometer) de nationale titel te pakken. Door wat viezigheid in het ijs, was het ijzer van zijn schaatser echter bot geworden en ging hij na een paar rondjes hard onderuit. Vloekend stond hij naast het ijs.

"Het ijs is het hele weekend al vies en dat is gewoon waardeloos", zegt hij. "En daar baal ik van. Als ik hier op waarde word geklopt dan is er niets aan de hand. Dat kan gebeuren. Maar nu verlies ik de nationale titel, omdat ik een botte schaats heb. Ik ben het hele weekend al als een gek aan het slijpen en dat mag niet zo zijn. Dat is gewoon waardeloos en zo wordt me wel een nationale titel ontnomen. Ik ben blij voor Dylan. Hij heeft het goed gedaan. Maar voor mij viel het geluk vandaag de verkeerde kant op."

Ook Sjinkie Knegt had het geluk niet aan zijn zijde. Op de 1000 meter ging Dennis Visser vlak voor hem onderuit en nam daarmee Knegt mee in zijn val. Weg waren de kansen van Knegt op de nationale titel. "Ik kan er niet wakker van liggen", zegt de ervaren schaatser. "Ik ben nu vooral bezig met het Europees Kampioenschap van volgende week en het NK was voor mij meer een formaliteit. Ik was al geplaatst voor het EK in Turijn en daar ga ik nu voor. Daar wil ik de Europese titel pakken."

Door Natasha Smit - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:48