Tickets
Shop
Nieuws 18 mrt 2016

Debutante Van Tiel door naar vrije kür WK junioren

Kyarha van Tiel is er bij haar debuut op het WK Kunstrijden voor junioren in Debrecen in geslaagd om de vrije kür te halen. In de korte kür van vrijdag behaalde ze met 47.94 een nieuw persoonlijk record en een zeventiende plek.

Foto : Neeke Smit

In Hongarije stonden 44 jonge kunstrijdsters aan de start en Van Tiel kwam als een van de eersten op het ijs omdat zij geen punten had verzameld op de internationale seizoensranking van de ISU. Volgens haar Belgische coach Kevin van der Perren is een indeling in een vroege groep geen pretje.

“In de eerste twee groepen valt de waardering toch vaak wat lager uit”, vertelt hij. De jury is – misschien bewust, misschien onbewust – vaak toch wat strenger voor de onbekendere rijdsters. Hierdoor is het lastig voor die deelnemers om toch bij de beste 24 van de korte kür te eindigen en door te gaan naar de vrije kür. “Ze had eigenlijk een heel kleine kans om het te halen.”

Die kans heeft Van Tiel met beide handen aangegrepen. “Ik wilde laten zien wat ik kon en dan kijken hoever ik zou komen”, vertelt de 15-jarige. Precies dat deed ze: laten zien wat ze kan, oordeelde Van der Perren. “Beter dan dit kon ze het niet doen. Ze heeft geen fouten gemaakt. Ik ben heel trots op haar.”

Zelf vindt Van Tiel het moeilijk om uit te leggen hoe blij ze is met haar resultaat. “Dit valt met woorden niet te beschrijven”, klinkt het. Tijdens haar rit had ze nog niet eens echt door hoe goed het ging. “Ik was meer bezig met de dingen die ik nog moest doen, maar achteraf werd het wel duidelijk”, zegt ze. “Het is wel onverwachts.”

De korte kür in het Hongaarse Debrecen werd uiteindelijk met 66.11 punten gewonnen door de Russin Alisa Fedichkina. Tweede werd Marin Honda uit Japan, met een even hoge score als de nummer een. De Russin Maria Sotskova bezet na de korte kür de derde plek met 64.78 punten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan