De plannen voor het nieuw te bouwen sportcomplex Transportium, waarin onder meer twee schaatsbanen moeten komen, zijn in een cruciale fase aanbeland. Volgens initiatiefnemer Frank Heijerman moet de financiering voor het einde van 2016 rond zijn, anders gaat de stekker eruit.

“Als we dan niet de handtekeningen hebben, moeten we vaststellen: We hebben een heel mooi plan, maar het is kennelijk toch niet haalbaar. Dan houdt het op”, zegt Heijerman tegenover het Leidsch Dagblad.

Ondanks dat de financiering dus nog altijd niet rond is, blijft Heijerman ervan overtuigd dat de plannen te realiseren zijn. “Dat wijzen de cijfers ook uit. We hebben de berekeningen en de onderbouwingen, maar partijen kijken natuurlijk naar de risico’s van hun investering.”

De KNSB volgt de ontwikkelingen rond de mogelijke bouw van Transportium van een afstand. Eerder werd de wens uitgesproken dat men in Zoetermeer samen zou gaan werken met Thialf, maar dat idee is volgens Arie Koops, directeur topsport van de bond, in de diepvries beland. “Zo lang er geen zekerheid is, heeft het geen zin om met partijen in gesprek te gaan”, zegt hij.

In totaal is er 200 tot 250 miljoen euro nodig om Transportium te laten verrijzen. Het is de bedoeling dat er medio 2017 begonnen wordt met de bouw. In 2019 of 2020 moet het complex dan klaar zijn.