Tickets
Shop
Nieuws 02 sep 2016

Arjan Smit: 'Trots momentje voor het inline-skaten'

Vol trots werd donderdag de opening van Nederlands eerste overdekte skeelerpiste gevierd. In Heerenveen mocht disciplinemanager inline-skaten van de KNSB Arjan Smit in het bijzijn van buurtbewoners en genodigden de baan officieel openen door de 'Sportstad Heerenveen-vlam' te ontsteken.

Foto : Neeke Smit

“Ik ben jaloers. Ik ben eigenlijk te vroeg geboren, want in 2016 inline-skater zijn moet geweldig zijn”, grapt hij vanaf het middenterrein.

Vanaf zijn tiende was Smit zelf actief op de wieltjes, maar hij heeft het als professional altijd zonder overdekte skeelerpiste moeten doen.  “Het skeeleren is een beetje folklore-achtig begonnen. Je kwam automatisch terecht bij criteriumwedstrijden. Pas toen EK’s en WK’s in beeld kwamen zijn we ons verder gaan ontwikkelen om internationaal mee te kunnen gaan doen.”

Dat begon in de loop der jaren met een 400-meterbaan, gevolgd door pistes van 200 meter en nu al een tweede vescmacobaan. “Goed voorbeeld doet goed volgen”, verwijst Smit naar de piste in Heerde, die als eerste Nederlandse baan van een vesmacolaag werd voorzien. “Ook vanuit Heerde hebben ze hier veel hulp gekregen. In plaats van zorgen over minder bezoek op de eigen baan wordt deze baan vooral als ‘goed voor de sport’ gezien, dat is mooi.”

Dat de baan voor topsporters in en rondom Heerenveen een uitkomst is, is duidelijk, maar volgens Smit zorgt het vooral voor grote vooruitgang in de breedtesport. “Met zo’n overkapping komt de jeugd niet alleen in de zomer trainen. Veel kilometers maken op de skates is goed. Natuurlijk werd er eerder wel al in gymzalen met houten vloeren getraind, maar dat zijn kleine rondjes. Al is dat wel goed voor de techniek.”

Trots moment

“Mooi hè”, vervolgt Smit terwijl een aantal pupillen van de lokale vereniging hun eerste rondjes op de gloednieuwe baan rijden. Toch zouden er van Smit veel meer jongeren mogen beginnen met skeeleren. “Dat zijn er wat mij betreft nog te weinig. Het blijft natuurlijk een relatief onbekende sport en dat terwijl er door het land heen genoeg banen te vinden zijn.”

Toch ziet Smit naar zijn voldoening dat schaatsverenigingen steeds vaker multidisciplinair te werk gaan. “Maar vooral in het westen zouden dat er nog veel meer kunnen worden. Qua aantallen zijn daar de meeste mensen met licenties.”

Met de nieuwe baan in Heerenveen hoopt de oud-skeeleraar uit Nijeveen dat meer jongeren besluiten zich op de wieltjes te begeven. “Het is belangrijk dat het laagdrempeliger wordt. Scholen zullen hier clinics krijgen en er is ook ruimte voor een rollerdisco. Deze baan is heel positief voor de sport. Het is een trots momentje voor het inlineskaten.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan