Tickets
Shop
Nieuws 17 jun 2016

Ambitieuze plannen ijsbaan Assen gepresenteerd

Bouwconcern VolkerWessels heeft vandaag de plannen voor een nieuwe ijsbaan bij het TT Circuit in Assen gepresenteerd. In het complex, met de werktitel Ice World Drenthe, zou behalve een 400-meterbaan, een krabbelbaan en een multifunctionele baan voor ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen ook een skihal en een ijsklimhal moeten verrijzen.

Met een gelikt filmpje, een nette presentatie en veel lokale prominenten uit de schaatswereld presenteerde het bouwconcern de ambitieuze plannen. Rond de 400-meterbaan zijn 1000 zitplaatsen en 6000 staanplaatsen gepland. En ook rond de ijshockeybaan komen zitplaatsen. Het complex wordt geheel energieneutraal doormiddel van 15.000 zonnepanelen die op het dak worden geplaatst.

Assen bakermat

Herbert Dijkstra, Renate Groenewold en Hilbert van der Duim haalden herinneringen op aan de tijd dat Assen nog de bakermat van de schaatssport was. Bijvoorbeeld tijdens het WK van 1982 toen er liefst 55.000 bezoekers in een weekend van de sporters op het ijs kwamen genieten. Alle samenwerkende partners willen er alles aan doen om die tijden in Assen te laten herleven.

En dat door sport, wetenschap en entertainment te verbinden op één plaats: bij het circuit van Assen. De stad wordt op die manier op de kaart gezet en er kan synergie ontstaan tussen verschillende initiatieven. Want behalve de sportvoorzieningen zou ook de educatieve attractie Terra Experience die je meeneemt op een ‘Reis door de aarde’ op die plek aangelegd moeten worden.

Plannen

Prachtige plannen waar volgens de initiatiefnemers Assen, Drenthe en heel Nederland van kan profiteren. Voorlopig lijken het echter alleen nog mooie plannen. De strakke presentatie van vandaag was vooral bedoeld om geldschieters als de provincie Drenthe enthousiast te maken. De provincie heeft vijf miljoen euro vrijgemaakt voor een nieuwe provinciale kunstijsbaan nadat de Bonte Wever na afgelopen schaatsseizoen de deuren sloot. Om aanspraak te maken op de subsidie moesten de initiatiefnemers hun plannen openbaar toelichten, dat gebeurde vandaag.

Dat de vijf miljoen van de provincie naar Ice World Drenthe gaat is allerminst een uitgemaakte zaak. Ook in Hoogeveen is een initiatief voor een nieuwe ijsbaan. De initiatiefnemers daar zijn minder ambitieus. Zij willen een overdekte ijshal met een 400-meterbaan en een ijshockeybaan realiseren. Met dit plan is dan ook ‘maar’ zo’n 15 tot 18 miljoen euro gemoeid.

Eerder liet een woordvoerder Gerard Fidom van de stichting Kunstijsbaan Hoogeveen tegen Dagblad van het Noorden al weten niet te schrikken van de grootse plannen in Assen. "Het is voorlopig een groot plan, maar niet meer dan dat. Uit ervaring weet ik dat de weg naar een realistisch uitvoerbaar project lang is. Vijftig miljoen euro? Er moet nog heel wat water door de Drentsche Hoofdvaart.’’ Voor welk plan de provincie kiest is volgens gedeputeerde van de provincie Drenthe Henk Jumelet afhankelijk van de inhoud van het plan, de duurzaamheid en de financiële onderbouwing.

Kosten

Over hoe het hele project in Assen naast met geld van de provincie bekostigt gaat worden, is tijdens de presentatie niet gesproken. Eerder werden de kosten op zo’n vijftig miljoen euro geschat. VolkerWessels wilde vandaag geen nadere toelichting geven op de plannen en de financiële haalbaarheid daarvan. Dat wil het bouwbedrijf pas doen als de provincie definitief voor het Asser project heeft gekozen. Eerst moet het plan nog verder financieel uitgewerkt worden en als businesscase bij de provincie worden ingediend. Wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk.

Hilbert van der Duim vond dat er met elkaar voor gezorgd moet worden dat er binnen een halfjaar of een jaar ijs in Drenthe is. Die opmerking werd door de zaal sarcastisch weggelachen want de strijd tussen Assen en Hoogeveen over de nieuwe ijsbaan zal dus nog zeker enige tijd voort duren.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan